Japonya menşeli motosiklet üreticisi Yamaha, 270 beygir gücündeki yeni elektrikli motorunu Alfa Romeo’nun 4c isimli spor arabasında uzun süredir test ediyordu. Geldiğimiz noktada şirket çalışmalarını nihayete erdirmişe benziyor.

İlk kez 3 Şubat 2019 tarihinde diğer otomobil üreticilerinden sipariş kabul etmeye başlayan firma, 35 kW’den 200 kW’a kadar değişen farklı talepler için tedarik hizmeti sunuyordu. Yamaha cephesinin son açıklaması ise 200 kW’lık motorun otomobillerde ve “diğer araç tiplerinde” kullanıma hazır olduğu yönünde. Burada “diğer araç tipleri”nden kast edilen ne, henüz bilmiyoruz. Ancak bunun heyecan verici olduğunu söylemek gerek.

İki tekerlekli araçlardaki yetkinliği kesinlikle tartışmasız olan Yamaha, geliştirdiği bu son güç ünitesinin hafif ve kompakt olması gibi avantajlarıyla öne çıktığı iddiasında. Yüksek verimliliğe sahip kondüktörlerin kullanıldığı ve üretim aşamasında gelişmiş metal döküm teknolojilerinden faydalanıldığı da yine şirket tarafından belirtiliyor. Yamaha bu motoru hem diğer otomobil firmalarına pazarlayacak, hem de kendi süper spor vasıtalarında kullanabilecek. Kim bilir, belki ilerleyen yıllarda Yamaha’nın elektrikli otomobil pazarına girmesine bile şahitlik edebiliriz!

Elektrikli motosikletler üzerine çalışmalarını 2013 yılından bu yana sürdüren şirket aradan geçen süre zarfında bir dizi scooter, e-bisiklet ve profesyonel yarış bisikleti geliştirmiş durumda. Ancak yaptığı hiçbir hamle elektrikli iki tekerlekli araç pazarında fark oluşturabilmiş değil. Zaten bu motorlarda en fazla 35 kW’lık, yani yaklaşık 47 beygirlik güç üniteleri kullanılıyordu. Ancak yakın tarihte bu durum değişebilir.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version