İlk hibrit üretim aracı, Insight’ın tanıtılmasının üzerinden 18 yıl geçti. Onu farklı kılan ise, i-MMD (Akıllı Çoklu Mod Sürüşü).

Honda’dan Yeni Hibrit Teknolojisi

CVT, çift kavramalı otomatik veya manuel vites kutusu yerleştirildiğinde, aracın elektrikli motorları ve benzinli motoru, dört dişli takımıyla bağlantı kuruyor.

Tek oranlı sabit dişli ise, gücü tahrik olan tekerleklere iletiyor. Vites değiştirmek yerine modu değiştiriyor. Çoğu zaman benzinli motor, ayrı jeneratör motorunu besliyor ve 11 kWh’lık lityum iyon bataryayı besliyor. Ya da benzinli motor, ekstra güç gerektiğinde direkt olarak gücünü tekerleklere veriyor.

Kontrol ünitesinin sürüş modları arasındaki geçişleri çok iyi ve rakiplerinden daha hafif bir sisteme sahip. Batarya paketi dışında tüm hibrit sistemi de, standart bir motor alanına sığıyor.

Test sürüşümüzde en etkileyici olanı Odyssey MPV ve Accord sedandı. Her ikisi de i-MMD ile Japonya’da satışta. Elektrikli motorun sessiz sürüşünün ardından benzinli motora geçiş arasında sesi duymanız neredeyse mümkün değil.

Bu sistemi Avrupa’da ilk yeni CR-V’de göreceğiz. Bu süper verimli hibrit sistemi, Honda’nın geleneksel kullanıcılarını da çekecektir. Eğer pistte elde ettiğimiz rafineliği ve verimliliği sağlarsa, bazı sürücüler dizellerden vazgeçecektir. Benzer tüketimi ve rafineliği sağlayacaklar. Ayrıca dizelin gürültüsünün yerini elektriğin aceleciliği alacak.

Honda, yeni CR-V için dizel versiyon yapacak ama 2020’nin ortalarında gelecek diğer jenerasyon için bunu planlamayacaktır.

* Honda, hidrojenli yakıt hücresi teknolojilerine olan inancını kaybetmiş değil, bu yüzden dolum istasyonlarının azlığına karşın geliştirmelere devam ediyor. Benzinli ve dizel çalışmaları da var. Ama yeni patron daha çok şarj edilebilir hibritler ve sıfır emisyonlu bataryalı araçlara odaklanıyor.

Kaynak: Car

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version