Geliştirdiği elektrikli otomobil modelleriyle ne kadar çevreci bir firma olduğunu kanıtlamaya çalışan Volvo, şimdilerde yeni bir hamle yaparak 2025 yılına dek modellerinde kullandığı bileşenlerin en az yüzde 25’inin geri dönüştürülmüş plastikten imal edileceğini açıkladı. İsveçli otomobil üreticisi bu yeni plastik ürünlerini daha çok kabin içindeki malzemelerde tercih edecek.

Aslına bakılırsa bu pek de küçük bir hedef sayılmaz. Her ne kadar üreticiye, aracın tipine ve modeline göre değişiklik gösterebiliyorsa ortalama ve sıradan bir otomobilde en az 150 kilogram ağırlığında plastik kullanılıyor.

Bu da üretim bandından inen her aracın petrokimya bazlı materyale ev sahipliği yapması demek. Bu meyanda Volvo’nun kendine koyduğu “en az yüzde 25” oranındaki geri dönüştürülmüş plastik malzeme hedefi kesinlikle çok çevreci ve mantıklı.

Örnek araba hazırlandı

Bu şekilde hazırlanan arabaların nasıl gözükeceğini kamuoyuna anlatmak için XC60 SUV modelinin özel bir versiyonunu hayata geçiren Volvo, sırf plastikten imal edilen parçaların çoğunu geri dönüştürülmüş alternatifleriyle yeniledi.

Örneğin kabin içindeki koltuklarda plastik şişelerden geri dönüştürülen PET fiber malzemesi kullanıldı. Keza zemindeki halılar da Volvo’nun tekstil şirketlerinden tedarik ettiği geri dönüştürülmüş pamuk karışımından imal edilmiş. Öyle ki eski Volvo modellerinin parçaları dahi yeni araçta kullanılmış. Eski araçların kullanılamaz hale gelen koltukları, kaputun altında ses yalıtımı yapmak için gayet etkili sonuç vermiş bulunuyor.

Diğer üreticilere de örnek olması dileğiyle…

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version