Trafik ışıkları, yeşil ışıkta ilerlemek için ne kadar hızlı gitmeniz gerektiğini otomobile iletiyor ve böylece sürekli hareket halinde oluyorsunuz. Ne kadar harika bir olay değil mi!

Bu sistem, araç ve ışık sistemi arasında bir bağ kurularak çalışıyor. UK Autodrive’ın projesinin bir parçası olarak Tata Motors, Tiago modelini trafik ışıklarıyla bağlantı kuracak şekilde geliştirdi. Böylece trafikte her zaman ilerlemesi sağlanıyor.

Denemede trafik ışıklarının yerleri ve aralıkları belirtiliyor. Otomobilin içerisindeki alıcı, 500 metre yakınındaki trafik ışıklarını algılıyor. Yazılım, ışığa yaklaşırken optimum hızı belirliyor ve dijital ekranda yeşil bir bant çıkıyor. Bu aralıkta yer alındığında yeşil ışıkta geçmek mümkün oluyor. Bunun yeterince basit olmasını istiyorlar.

Daha hızlı gidip, yeşil aralığı aşarsanız, ışığa yakalanıyorsunuz. Hız yapanlar, kırmızı ışıktan kurtulabilirler mi? Hayır. GPS kullanılarak otomobilin yasal hızı da ölçülüyor ve asistanınız size yasalar içerisinde hız önerileri yapıyor.

Zamanında yeşil ışığa ulaşamazsanız, sistem ayağınızı gazdan çekmenizi, yakıt tasarrufu yapmanızı istiyor. Jaguar ve Ford, Yeşil Işık Optimum Hız Tavsiyesi sisteminde yer alıyor ama Tata Motors’un kendi ülkesinde bu sistemden daha fazla faydalanacağı düşünülüyor. Hindistanlıların mega şehirlerde yaşaması, çok fazla emisyon ve trafik sıkışıklığı yaratıyor.

İŞE YARADI MI?

Kesinlikle öyle! Tata’nın sisteminin güzelliği basit olması: Dijital göstergeyi anlamak çok kolay. Yeşil ışık için yeşil aralıkta kalmalısınız. Gerekli donanımlar da her yerde bulunan ve ucuz özelliklere sahip. Ford, bu sayede tüketimin yüzde 16 azalacağını söylerken Eurokratlar, 2019’da bunun kullanılabileceğini söylüyor. Bunu istiyoruz!

YEŞIL IŞIĞI NASIL YAKALARSINIZ?

Tiago’nun ışıklarla iletişim kurması için tavanında bir antene, GPS vericisine ve yaklaşma hızına hesaplama gücüne sahip olması gerekiyor.

Bir ışığa yaklaştığınızda uyarı geliyor. Basit bir şekilde göstergeye bakıyorsunuz. Yeşil alanda kaldığınız sürece yeşil ışıkta geçiyorsunuz.

Eğer ışıkta sıkışıp kalırsanız, sistem size ne zaman yeşil yanacağını gösteriyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version