Otomobil üreticisi Nissan, bugün yaptığı basın açıklamasıyla 2018 yılının ilk çeyreğinde kârlılık oranının düştüğünü açıkladı. Şirket buna gerekçe olarak araç üretiminde kullanılan ham madde fiyatlarının artması ve Japonya’nın para birimi Yen’in güçlenmesini gösterdi.

Nissan’ın açıklamasında Çin genelindeki satışların Haziran ayına kadar yükseldiği, ancak Kuzey Amerika ve Avrupa bölgesinde satışların düşüş eğilimi gösterdiği belirtildi. Finansal çeyrek yıl döneminde ise net kâr yüzde 14.1 düşerek 1.05 milyar dolara geriledi. Operasyon kârı da yüzde 28.8 düşüş kaydetti.

Döviz kuru ve ham madde fiyatları ana etken

Şirketin yönetim kurulu başkanı Joji Tagawa, ABD genelinde satışların düşerken araç geliştirme maliyetlerinin de artış gösterdiğini not düştü. “Diğer pazarlarda satış rakamlarımızın artmasıyla üretim giderlerini düşürmeyi hedefledik” diyen Tagawa, “Ancak bu ham madde fiyatlarının sürekli artması sonucu oluşan açığı kapatmaya yetmedi. Döviz kurunda yaşanan oynaklık da kârlılığımıza negatif etkide bulundu. Bunun neticesinde gelir ve kârlılık oranlarında bugün açıkladığımız düşüş yaşandı” değerlendirmesinde bulundu.

Siyasi yaptırımlar da cabası

Nissan’ın kârdan zarar etmesine yol açan etkenler bunlarla da sınırlı değil elbette. ABD Başkanı Trump‘un ithal edilen çelik ve alüminyum gibi ham maddelere ek vergi getirmesi, Nissan’ı olumsuz etkilemiş.

Neyse ki Japon otomobil üreticisi dünyanın her yerinde fabrikaların ihtiyaç duyduğu ham maddeleri bölgesel imkânlarla tedarik etmeye çalıştığı için ek vergilerden en az zararla kurtulmayı başarmış bulunuyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version