Otomotiv sektöründeki devasa pastadan pay kapmaya çalışan üreticiler, giderleri azaltmak ve bir otomobilin banttan iniş süresini kısaltmak için çoğu zaman tedarikçilerle çalışmayı tercih ediyorlar. Ülkemizde de çok gelişen bu yan sanayi ve tedarikçi pazarı, otomobil markalarının olmazsa olmazları. Ancak son dönemde duyulan geri çağırma haberlerine baktığımız zaman çoğunlukla tedarikçilerden kaynaklı bileşenlerin arıza yaptığı ve kazalara davetiye çıkardığını görebiliyoruz.

Nitekim son olarak Japon hava yastığı üreticisi Takata’nın sattığı hava yastığı patlatıcısı komponentinde yaşanan bir sorunun ayyuka çıkması üzerine birçok farklı üretici, toplamda 1.7 milyon adet arabayı geri çağırma kararı almak zorunda kaldı.

Dev üreticiler de listede

Subaru, Tesla, BMW, Volkswagen, Daimler Vans, Mercedes ve Ferrari markalarından yapılan açıklamalarda Takata’nın ürettiği hava yastığı patlatıcılarının ölümcül şekilde açılıp sürücü ve yolculara hasar verme riski taşıdığı için 1.7 milyon modeli geri çağrıldığı duyuruldu.

23 kişinin ölümüne yol açtı!

Bahsi geçen hava yastığı patlatıcıları olması gerekenden fazla şiddetli infilak ettiği için araç içindekilerin yüzüne şarapnel parçaları fırlatabiliyor. Bahsi geçen bu sorun o kadar tehlikeli ki, dünya genelinde yüzlerce kişi bu yüzden yaralandı, 23 kişi ise sırf bu hava yastıkları yüzünden hayatından oldu.

Ford, Honda, Toyota ve Fiat Chrysler gibi diğer üreticiler 2019 yılı için Takata’dan tedarik edilen hava yastıklarının kullanıldığı 5 milyondan fazla modeli geri çağırma kararını ise daha önce duyurmuşlardı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version