Otomobiller her yıl inanılmaz teknolojilere sahip bir şekilde arz-ı endam ediyor, ancak arabalarda yer alan bazı öğeler yıllardır aynı. En basitinden plakalar buna örnek verilebilir. Damgalı metal plakalar Türkiye’de olduğu gibi dünyanın geri kalan birçok ülkesinde de kullanılıyor. Ancak ABD’nin Michigan eyaleti şimdilerde bu eski usül plakaları çöpe atıp tamamen dijital plaka altyapısına geçmek için düğmeye bastı.

Tam 125 senedir metal plakaların kullanıldığı eyalet, son çıkan yasa tasarısıyla birlikte Rplate isimli teknoloji şirketi tarafından geliştirilen dijital plakaların kullanımını şart koşacak.

Eski plakalara benzemeye devam edecek

İşin kötü tarafı şu ki, yeni nesil dijital plakalar da dış görünüm itibariyle eski plakalardan kolay kolay ayırt edilemeyecek. Bu, Michigan eyaletinde yaşayan ABD vatandaşlarının hala daha eski usül çirkin plakalarından kurtulamayacakları anlamına geliyor. Ancak dijital plakalar tipik damgalı metal plakalara kıyasla çok daha yüksek çözünürlüğe sahip, üstelik arabaların bir merkeze bağlanabilmesini de mümkün kılacak kadar teknolojik.

Tek bir merkezden yönetilebilen, içindeki harf ve rakamları değişebilen yeni nesil plakalar sayesinde metal plaka atığı oluşumunun önüne geçilecek. Keza plakanın sökülmesi veya çalınması durumunda merkeze alarm gönderimi de sağlanacak.

Araç sahipleri için daha kullanışlı

Ruhsat yenileme ve plaka değişikliği gibi işlemleri çok daha zahmetsiz hale getiren dijital plakaları bir diğer ABD eyaleti olan Kaliforniya da geçen yazdan beri test ediyordu. Ancak Michigan erken davranarak dijitale geçen ilk eyalet olma ünvanını elde etti.

Share.

1 Yorum

  1. Yakın gelecekte insanın kendisi de dijital olacak bu gidişle.
    Bırakın bazı şeyler olduğu gibi kalsın.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version