Temelleri 1856 yılında atılan ve Avustralya’nın ilk ve tek yerli otomobil üreticisi olan Holden, 1931 yılında ABD’nin en büyük otomobil markalarından General Motors tarafından satın alınmıştı. Aradan geçen süre zarfında Avustralya sınırları içerisinde araç üretimine devam eden şirket hem iç talebi karşılamış, hem de Yeni Zelanda ve Tayland gibi ülkelere otomobil ihraç etmişti. Fakat GM’nin uygulamak zorunda kaldığı kemer sıkma politikalarının bir sonucu olarak bundan 3 yıl kadar önce Holden, Avustralya’da otomobil üretimine son vermişti. Commodore ve Astra modellerinin üretimini sonlandırma kararını duyurmasını takip eden 2 ay sonra, bugün geldiğimiz noktada Holden’in tamamen kepenk kapatacağını öğrenmiş bulunuyoruz.

Şirketin basın sözcüsü tarafından yapılan açıklamada şirketin çok üzülerek Avustralya ve Yeni Zelanda’da faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kaldığı belirtildi. Bu karara gerekçe olarak ise bahsi geçen iki ülkede hayli rekabetçi olan pazarda tutunabilmek için çok fazla yatırım maliyetinin ortaya çıkması gösterildi.

GM birçok ülkede yeniden planlama yapıyor

General Motors halihazırda birçok farklı ülkeden çekilip fabrika kapatıyor ve iş sürecini optimize etmeye çalışıyor. Aralarında İngiltere, Hindistan, Japonya ve Güney Afrika’nın da bulunduğu ülkelerde artık üretime son veren GM son alınan bu kararla ilgili yerel çalışanların hiçbir suçunun veya hatasının bulunmadığını da belirtti.

Şimdilerde fabrikanın kapanması sonucu yaklaşık 600 kadar kişi işsiz kalacak. Çalışanların 200 kadarı ise ülkede faaliyetlerini sonlandıracak olan Holden’in yetkili servislerinde 10 yıl boyunca daha çalışacak.

Share.

1 Yorum

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version