Fransız otomobil üreticisi PSA Grubu’nun yaptığı son basın açıklamasıyla şirketin uluslararası ölçekte satışlarının bir önceki yıla kıyasla yüzde 10 oranında düşüş göstererek 3.49 milyon adette kaldığı öğrenildi. Oysa 2018 yılında şirket rekor kırarak 3.88 milyon adet otomobil satışı gerçekleştirmişti. Yaşanan bu düşüşün sebebi Çin, Ortadoğu ve Afrika pazarlarında talebin azalmasından başka bir şey değil.

Avrupa pazarına baktığımızda ise Paris merkezli PSA’nın 2019 yılında yüzde 2.5 oranında daha az otomobil sattığı görülüyor. Öyle ki 2019 yılı içerisinde 3.11 milyon adet araba satılmış. Şirket bünyesindeki Opel-Vauxhall markalarının ise yaşanan bu düşüşten aldığı pay çok yüksek, yüzde 6.4 oranında.

Hafif ticari araçlarda tablo çok kötü değil

Bu tabloya rağmen grubun Avrupa’da hafif ticari araç satışlarında en azından mevcut konumunu korumayı başardığı bir gerçek. PSA’nın açıklamasında hafif ticari araç pazarının yüzde 16.8’inin ellerinde olduğu bilgisi yer aldı. Oysa 2018 yılında PSA’nın pazar payı yüzde 3.8 artarak yüzde 17.1’e çıkmıştı.

Keza grubun rakiplerine karşı başarılı olduğu da söylenebilir. Avrupalı Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) tarafından yayınlanan rakamlara baktığımızda PSA’nın Volkswagen Grubu ve Renault’u geride bıraktığı açıkça görülüyor.

FCA’da da düşüş var

Diğer yandan Fiat Chrysler Automobiles (FCA) grubu da Avrupa genelindeki binek otomobil satışlarında yüzde 7.3’lük bir düşüş kaydetmiş durumda. PSA ve FCA geçen ay yaptıkları açıklamada 50 milyar dolarlık bir birleşme planı üzerinde anlaştıklarını, bu sayede dünyanın en büyük dördüncü otomobil üreticisi konumuna yükseleceklerini duyurmuşlardı.

PSA’nın yine Fransız olan rakibi Renault’un ise 2019 yılına ilişkin uluslararası satış rakamlarını yarın, Cuma günü açıklaması bekleniyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version