Dünyanın önde gelen otomobil üreticileri 2019 yılının son çeyreğine ilişkin mali tablolarını yatırımcılarıyla bir bir paylaşmaya devam ediyor. FCA, GM ve Volkswagen gibi dev gruplar için geçen senenin kârlı geçtiğini söyleyebilmek mümkün. Fakat söz konusu Japonya’nın görece olarak daha küçük çaplı markaları olduğu zaman işler değişiyor. Nitekim Subaru ve Mazda’nın başına gelen de bu.

Kamuoyuna açıklanan son rakamlara baktığımızda Subaru’nun 2019’un son çeyreğinde operasyon gelirlerinde yüzde 42’lik dev bir düşüş kaydettiğini görüyoruz. Mazda, Subaru’dan da küçük bir üretici olduğu için kaybı çok daha fazla: Yüzde 76!

Automotive News’in haberine göre her iki şirketin bu denli zarar etmesinin tek sebebi Japon Yeni kurunda yaşanan oynaklıkla sınırlı değil.

Subaru

Impreza ve Crosstek gibi görece olarak çok satan modellerin sık arıza çıkartması sonucu sunulan garanti hizmetinin giderek maliyetli hale gelmesi Subaru’nun belini bükmüşe benziyor. Kârlılıkta yaşanan dev düşüşe rağmen şirketin kasasına giren para miktarı sadece yüzde 2.3 oranında azalmış.

Şirketin ABD genelinde sattığı otomobil sayısı ise 2018’e kıyasla yaklaşık yüzde 3 kadar artmış durumda. Batı Avrupa bölgesinde satışlarda görece olarak artış kaydedilse de firmanın ana vatanı olan Japonya’daki satış rakamlarında yüzde 28’lik bir düşüş söz konusu.

Mazda

Dünya çapındaki yeni araç satışları yüzde 8 oranında düşen şirketin kârlılığındaki düşüş ise yüzde 5 olarak kayıtlara geçmiş. Sırf bu sebepten şirket yana yakıla tasarruf tedbirleri alıp yeni kemer sıkma politikalarını hayata geçirmeye çalışıyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version