Çin, ABD ile arasında süren vergi savaşları sonucu ABD’den ithal edilen arabalara uyguladığı yüzde 25’lik gümrük vergisini geçici olarak askıya alacağını geçtiğimiz Cuma günü duyurdu.

Hükümet görevlilerinin yaptığı açıklamaya göre yüzde 25’lik yüksek vergi yürürlüğe girmeden önce geçerli olan yüzde 15‘lik vergi, ABD’den ithal edilen otomobillere uygulanmaya devam edilecek.

Ciddi bir indirim söz konusu

ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla‘yı çok sevindiren bu değişiklikler yeni yılın ilk gününde, 1 Ocak tarihinde yürürlüğe girecek. Gümrük vergisinde yüzde 10‘luk bir azalmaya gidilince Tesla da fiyatlarında indirime gitme kararı aldı. Model S ve Model X‘lerin fiyatlarında sırasıyla 15 bin 200 ve 9 bin 400 dolarlık ciddi indirimler yapıldı.

Tesla’nın en ucuz arabası Model 3 an itibariyle Çin’de ön sipariş edilebiliyor, ancak teslimatlara 2019’un bahar aylarından önce başlanmayacağı belirtiliyor.

Alman üreticileri de vurdu

Çin’in ABD’ye, ABD’nin de Çin’e uyguladığı gümrük vergileri Tesla’nın yanı sıra en çok BMW ve Mercedes Benz‘in ana şirketi Daimler‘e zarar verdi. İki Alman otomobil üreticisi, Çin’e sattıkları otomobilleri ABD’de üretiyorlardı. Nitekim BMW’den yapılan çok açıklamada Çin tarafından uygulanan yüksek vergilerin en az 300 milyon dolarlık zarara yol açtığı belirtilmişti.

Bu arada Çin ekonomisinin uzun yıllar süren hızlı büyümenin ardından yavaş yavaş durgunluk dönemine girmesiyle birlikte 30 yılın ardından ilk kez ülke genelindeki araç satışları düşüş eğilimi gösterdi.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version