Toyota, Honda ve Nissan. Bu üç büyük Japon üreticisinin tek ortak noktası, ABD pazarında tümünün satışlarının gerilemiş olması. Görünen o ki Japon otomotiv firmaları ABD pazarını yanlış okudu ve ham petrolün ucuzlamasıyla ülke genelindeki insanların büyük motora olan düşkünlüklerinin artmasını hesaba katamadı. Zaten benzinin ucuz olduğu ülkede fiyatlar iyice dip yapınca insanlar kendilerini Toyota ve Honda marka, az yakan arabaları satın almak zorunda hissetmediler. Peki bunun sonucunda ne oldu dersiniz?

Satışlar sert düştü

Autodata şirketinin açıkladığı verilere göre 2017 yılında ABD genelindeki yolcu tipi araç satışları yüzde 10.9 oranında düştü. Önde gelen altı büyük Japon otomotiv üreticisinin satışları ise yüzde 7.5 oranında azaldı.

Toyota’nın hibrid Prius modeli satışları 2017’de yüzde 33 azalırken, Honda Accord sedan modeli satışları makyajlanmış kasanın çıkmasına rağmen yüzde 6 düştü. Nissan’ın Altima sedanı yüzde 17 düşerken Subaru Legacy modeli yüzde 23 daha az sattı.

Büyük hacimli motorlar rağbet görüyor

Benzine çok az para ödüyorsanız, neden altı silindirli ve 3.0 motorlu bir jip kullanmayasınız ki? ABD’lilerin çoğu da böyle düşündü ve 1.5 motorlu Toyota’ları satın almak için geçerli bir sebep bulamadı. ABD’li RAM ve Ford markalarının son dönemde piyasaya sürdüğü SUV ve pikap segmentindeki araçların gerek konfor, gerekse gelişmiş güvenlik donanımıyla Japon araçlarından geri kalır yanları da yok. Yükselen milliyetçilik akımı da Japon araçlarının satışlarındaki düşüşü açıklayan bir diğer etken olarak değerlendiriliyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version