Dünyanın en büyük ekonomileri listesinde ilk sırayı alan ABD şu sıralar kamyon şoförü bulmakta ciddi manada zorluk çekiyor. Öyle ki son paylaşılan rakamlar ülke çapında en az 50 bin kamyoncuya ihtiyaç duyulduğuna işaret ediyor.

Açığın bu kadar büyümesinin en büyük sebebi ise nakliye şirketlerinin ayın büyük çoğunluğunu evinden uzakta geçiren kamyonculara hak ettiklerinden daha az maaş vermesi. Bu sebepten ötürü sektörde işten çıkma oranı yüzde 96’lara kadar yükselmiş durumda.

Kamyon şoförü açığı var!

Los Angeles Times gazetesinin paylaştığı haber ise her geçen gün kötüye giden bu durumu Hint asıllı Sih’lerin geriye çevirdiğine işaret ediyor. Sihizm adı verilen bir dine inanan ve başlarına sardıkları türbanla bilinen bu kamyon şoförleri, 1980’den beri Hindistan’dan ABD’ye göç ederek pazardaki etkilerini artırıyorlar.

Her ne kadar resmî olmasa da paylaşılan bazı rakamlara göre ABD’de 200 ila 500 bin arasında Sih vatandaşın bulunuyor. Bunların çoğu is ikinci veya üçüncü nesil ABD vatandaşları. Son 3 yıldır kamyonculuk yapmaya devam eden Sih’in sayısı ise 30 bin olarak belirtiliyor.

Kendi ekosistemlerini oluşturuyorlar

Her geçen gün taşımacılık sektörünü daha fazla domine etmeyi sürdüren Sih vatandaşlarının sık kullandığı bir şehirlerarası otobana ise espri amaçlı “Punjab Otobanı” deniyor. Sih’lerin toplumun büyük kısmını oluşturduğu Punjab, Hindistan’ın bir eyaleti. Bu otoban üzerinde Hint asıllı kamyon sürücülerinin ibadet etmesi ve yöresel yemeklerini yiyebilmeleri için çeşitli tesisler de açılmış durumda.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version