Japon otomobil üreticisi Honda, Hindistan genelinde sattığı City, Accord ve Jazz modellerinden oluşan toplam 22 bin 834 aracı geri çağırdığını duyurdu. Geri çağırmaya sebep olarak ise modellerde kullanılan hava yastıklarının “hatalı” olması gösterildi. Bahsi geçen hava yastıkları iflas başvurusunda bulunan Takata şirketi tarafından tedarik edilmişti.

Adı geçen araçların yalnızca 2013 yılında üretilen modelleri geri çağrıldı. Honda Hindistan (HCIL) yönetiminden yapılan duyuruda ise “HCIL hiçbir ücret talep etmeden Takata marka ön hava yastığı şişiricilerini yenileriyle değiştirecek” denildi. 510 adet premium sedan modeli Accord, 22 bin 84 adet City ve son olarak 240 tane Jazz modelinin hava yastığı şişiricileri değiştirilecek. Bunun için Hintli sürücüler en yakınlarındaki Honda yetkili servisine uğramak zorundalar.

Geçen yıl 41 bin araç geri çağrılmıştı

Hatırlanacağı üzere geçen sene de Honda yine Hindistan’da büyük bir araç geri çağırma programı düzenlemek zorunda kalmıştı. Bir önceki nesil Accord, Civic, City ve Jazz modellerinden oluşan 41 bin 580 adet araç yine hava yastıklarından kaynaklanan bir sorun yüzünden yetkili servislerin yolunu tutmuştu.

Tüm bunların sorumlusu: Takata

Japon hava yastığı üreticisi Takata’nın skandal hatası otomobil üreticilerine çok pahalıya patladı. Dünya çapında hizmet veren 13 otomobil firmasının 100 milyondan fazla aracı, Takata’nın hava yastıklarında meydana gelen sıkıntılar yüzünden geri çağrılmıştı.

Hava yastıkları kaza anında o kadar şiddetli bir şekilde açılıyordu ki, aracın içine metal şarapnel parçaları dağılıyor ve sürücüleri yaralıyordu. Bu hata şuana dek 12 kişinin ölümüne, 180 kişininse yaralanmasına yol açtı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version