Honda, Cumartesi günü yayınladığı basın açıklamasıyla önümüzdeki ay Filipinler’deki fabrikasını kapatacağını duyurdu. Uluslararası çapta operasyonlarını elden geçirmeye devam eden ve artan rekabette geri kalmamak için bu gibi acı reçeteler hazırlamaktan başka çaresi kalmayan üretici, Türkiye’de Civic’in üretimine son verme kararı da almıştı.

Japonya’nın en büyük üçüncü otomobil üreticisi son iki yıldır kârlılığında yarıdan fazla azalma yaşıyor. Yaşanan bu gerilemenin temel sebepleri arasında araçların kalitesinin düşüş göstermesi yatıyor.

Başkent Manila’daki tesis kapanıyor

Aynı açıklamanın devamında Honda Filipinler, ülkenin başkenti Manila’da kurulu bulunan üretim tesislerinin önümüzdeki aydan itibaren operasyonlarına son vereceğini duyurdu. Ancak bu Honda’nın kalıcı olarak ülkeden çekildiği anlamına gelmiyor elbette. Otomobil satışları ve satış sonrası servis desteği Honda’nın bölgesel ağı aracılığıyla sunulmaya devam edecek.

“Filipinler’deki Honda müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılayabilmek, makul fiyatlarla iyi kaliteli ürünler geliştirebilmek için kaynaklarımızı verimli bir şekilde pay etmek zorundayız” diyen şirket yetkilileri, üretime Asya ve Okyanusya bölgelerindeki diğer fabrikalarında devam edecek.

650 kişi çalışıyordu

Honda’nın Filipinler’deki fabrikasında 650 çalışan bulunuyordu. 1992 yılından beri aralıksız üretime devam eden fabrikanın kepenk kapatacak olması üzücü. İç talebi karşılama noktasında gayet yeterli olan tesiste BR-V ve City modellerinin üretimi gerçekleşiyordu.

Ülkede Rizal Commercial Banking Corp ve Ayala Corp şirketlerini kendine yerel işbirlikçi olarak seçen Honda, 2015 yılında başlayan ve yerli üretim yapan firmalara dağıtılan vergi teşvikinden de faydalanıyordu.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version