Dünyanın en önemli tasarımcıları arasında gösterilen ve halen Nissan, Infiniti ve Datsun’un tasarımlarından sorumlu olan Alfonso Albasia, Eylül ayında Göcek’e geldi.

Türkiye’ye ilk kez gelen Albasia’nın aslında ülkemizle ilk teması bu ziyaret değil. Aksine Türkiye ile ilişkisi 1990’lı yılların başına uzanıyor; üstelik bir tasarımcı olarak.

1990’lı yılların başında henüz 24 yaşında Nissan’ın ABD’deki tasarım stüdyosunda genç bir tasarımcıyken bir Türk işadamı için yapılan tasarımlar arasından Alfonso Albaisa’nınki beğeniliyor.

Bir Alfonso Albasia Tasarımı: Motali

Albasia’nın tasarladığı ilk ve tek yat olan Motali hala benzersiz tasarımıyla dikkat çekiyor. Albasia 33 metre uzunluğundaki 3 katlı Motali’nin tasarımıyla ilgili “1990’lı yıllarda Motali gibi bir yat kesinlikle ortada yoktu. Özellikle arka bölümde bu denli eşsiz bir tasarıma kimse cesaret edememişti. Döneminin en yeni, çığır açan malzemelerinin kullanıldığı Motali, 50’lerin teknelerini andıran arka güverte anlayışını daha önce görülmemiş bir form ile buluşturmuştu” diyor.

İlginç bir şekilde Motali’nin silueti 2003’te yollara çıkan Infiniti QX35 ile büyük benzerlik gösteriyor. “Doğanın gücünü ve güzelliğini tasarımlarıma yansıtmaya çalışıyorum. Bu yansıma; Motali gibi zamansız bir tasarıma sahip modern bir yat ya da harika oranlarıyla Sport Coupe türünün en güzel örneklerinden biri olan Infiniti Q60 olabilir” diyerek iki tasarımın doğuşundaki temel fikrini de açıklamış oluyor.

Premium Sport Coupe Infiniti Q60, 25 yıl önce gruba katıldığım günden bu yana beni en çok heyecanlandıran projelerden birisi oldu. Bu modeli, gerek mühendislik gerekse estetik kusursuzluk anlamında Infiniti teknolojisinin geldiği son nokra olarak tanımlayabilirim. Q60’ın tasarımı adeta bir heykeltraşın elinden çıkmış gibi” diyen Albasia, en yeni eserinin tasarım ve üretim kalitesinde en yüksek noktayı temsil ettiğini bir örnekle açıklıyor:

Q60 aynen Motali’de olduğu gibi marka geçmişinde bulunan, sektöründe öncü olmuş tüm ince tasarım detaylarını ustalıkla günümüze taşıyor. Hiçbir otomobil üreticisinin cesaret edemediği tasarım detayları Q60’da mevcut. Örneğin, ön kapı panellerinin dalgalı olarak tasarlanması otomobil üretiminde mühendisleri oldukça zorlayan, üretilmesi büyük cesaret isteyen bir unsurdu. Infiniti Q60 bu tabuyu yıkarak, kapı panellerinin hem kapalı hem de açıkken gövde ile kusursuz estetik uyumunu otomobilseverlere sundu.

Alfonso Albasia’ya Göre Bir Tasarımcıyı Farklı Kılan Özellikler

Alfonso Albasia’ya ilk sorum bir otomobil tasarımcısını diğer insanlardan ayıranın ne olduğuydu. Albasia temel farkı yalnızlık ve öğrenme tutkusuyla açıkladı.

Tasarımlarından sorumlu olduğu markalarla ilgili açıklamalar yapan Albasia, Nissan’ın yakın zamanda tanıtacağı yeni modellerinde çok iddialı ve beklenmedik tasarımlarla karşılaşacağımız söyledi. “Infiniti de bizim artistimiz, o farklı ve avangart. Infiniti premium bir marka ve biraz daha sanatsal” diyen Albasia, Datsun içinse “O bizim sihrimiz. Çok köklü bir geçmişi var. Datsun tüm teknolojiyi içinde barındıracak ve duygulara hitap edecek, otomobil sevgisine hitap edecek ve tabuları yıkacak” açıklamasını yaptı.

Albasia’nın Türkiye ziyaretinin özel bir sebebi daha var. Uluslararası bir proje kapsamında, Alfonso Albaisa’nın tasarım serüvenindeki gerçek hayat hikayelerinin anlatıldığı video serisinin ikinci bölümü Türkiye’de Motali ile birlikte çekildi.

Kaynak: Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version