Amerikan menşeli e-ticaret devi Amazon, Zoox isimli bir şirketi bünyesine kattı. Yalnız bu şirket sık sık video konferans uygulaması Zoom ile karıştırılıyor. İsim benzerliği yüzünden bu karışıklığın yaşanması normal. Ancak Amazon’un satın aldığı Zoox, Kaliforniya’da faaliyet gösteren ve tamamen sürücüsüz seyahat edebilen arabalar tasarlayan bir kuruluş.

Satın alımın ardından Amazon cephesinden yapılan açıklamaya göre Zoox ekibi aynen çalışmalarını sürdürmeye devam edecek. Yönetici kadrosunda da herhangi bir değişiklik yapılmayacak. Buna Zoox CEO’su Aicha Evans ile Zoox’un kurucu ortağı ve CTO’su Jesse Levinson dahil.

Tesla, Zoox’a dava açmıştı

Geçen sene Mart ayında ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Zoox’a ve Zoox için çalışmaya başlayan eski Tesla personellerine dava açmıştı. Zoox personelinin Tesla’ya ait depolama, kargolama ve lojistikle alakalı ticari sırları çaldığını iddia edilmişti.

1.2 milyar dolardan fazla para ödendi

Financial Times’ın haberine göre Amazon, Zoox için 1.2 milyar dolardan fazla para ödemiş. Tabii henüz resmî rakamlar kamuoyuna açıklanmış değil. Amazon’un firmaya ilgi göstermesinin arkasında yatan sebepler ise bilinmiyor.

Muhtemelen Amazon kargo şirketlerini aradan çıkararak otonom araçlarla ürün teslimatına başlamayı planlıyor olabilir. Veya kendi sürücüsüz otomobillerden oluşan filosunu oluşturarak Uber benzeri bir hizmeti yürürlüğe alma planları da olabilir, bilemiyoruz.

Bu arada 2017 yılının Eylül ayında Kaliforniya Motorlu Araçlar İdaresi sürücüsüz otomobillerle test çalışmaları yapma izni alan şirketlerin bir listesini yayınlamıştı. Aralarında Samsung, Tesla, VW, Mercedes, Honda, Ford, Subaru, NVIDIA ve Apple gibi devlerin bulunduğu bu listede Nuro, Pony.AI ve Zoox da bulunuyordu.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version