Son dönemde otonom sürüş teknolojileri üzerine çalışmalar yürüten şirketlere ait sırların çalındığına dair haberler sık sık gündeme geliyor. Örneğin Google‘ın da çatı şirketi olan Alphabet‘e bağlı Waymo‘ya ait sırların gün yüzüne çıkmasına şahit olmuştuk. Şimdilerdeyse benzer bir espiyonaj durumuna Apple maruz kaldı. Ancak ABD’li teknoloji devine ait özel sırları çalmak bu kez çok daha pahalıya patladı.

Evet, eski bir Apple mühendisi bugüne dek hakkında türlü türlü dedikodunun döndüğü ancak bir türlü doğrulanmayan gizli bir projeye ait hassas verileri çaldığını itiraf etti: Sürücüsüz otomobiller!

2015’te donanım mühendisi olarak işe başladı

Bahsi geçen hassas veri hırsızlığının arkasındaki isim 2015 yılında Apple’ın üst düzey derecede gizli olarak yürütülen sürücüsüz otomobil projesinde donanım mühendisi olarak işe başlayan Xiaolang Zhang.

Dahil olduğu projedeki hassas ve gizli bilgileri ele geçiren Zhang, bu yıl Nisan ayında işten ayrılacağı bilgisini Apple’daki yöneticileriyle paylaşmış. Ayrılmasına gerekçe olarak ise Çin’deki hasta annesine yardımcı olma isteğini göstermiş. Ancak bir diğer yöneticiye bambaşka bir hikaye anlatan ve Çin menşeli XMotors isimli otonom araç geliştiricisinde işe başlayacağını söyleyen Zhang’ın foyasının ortaya çıkması pek de uzun sürmemiş.

iPhone ve laptopu incelendi

Apple’ın güvenlik ekibi, Zhang’a şirket tarafından verilen iPhone ve laptopundaki tüm verileri inceleyerek Mart ile Nisan ayları arasında yüklü miktarda veri trafiğinin gerçekleştirildiğini ortaya çıkardı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version