Alman lüks otomobil markası Audi, mevcut amiral gemisi modeli A8 sedanı Level 3 otonom sürüş teknolojisiyle güncelleme planlarından vazgeçti. Bunun sebebi tam sürücüsüz seyahatin hemen hemen hiçbir ülkede henüz yasal olmaması.

Oysa 2017 yılında Audi AI isimli yapay zeka destekli sıkışık trafik pilotu yeni A8’in öne çıkarılan en büyük donanımıydı. Bu teknoloji sayesinde sürücüler eller serbest bir şekilde arabalarının yoğun trafikte kendi kendine gitmesini izleyebiliyorlardı.

Aslına bakılırsa buna benzer örnek donanımlar başka markaların modellerinde karşımıza çıkabiliyor. Ancak Tesla’nın Autopilot, Cadillac’ın da Super Cruise adını verdiği sistemler Level 2 kategorisinde. Öyle ki bu donanıma sahip arabalarda ellerin direksiyonun üzerinde tutulması mecburi, aksi halde sistem çalışmıyor. Fakat A8’in sunduğu bunların çok daha ötesindeydi. Araba tam kontrolü ele alıyordu ve sürücünün elini direksiyonda tutması veya gözünü yoldan ayırmaması gibi şartlar yoktu.

Sürücünün hiçbir şekilde müdahalesine gerek yok!

Otomobil editörleri tarafından 2017 yılında yapılan testlerde A8’in sürüş yardımcısı sisteminin çok başarılı olduğu da görülmüştü nitekim. Araba kendi kendine direksiyon çevirip manevra yapabiliyor, gaz verip frene basabiliyor ve A8’in akan trafikte güvenle seyretmesini sağlayabiliyordu.

Audi’nin bu ileri seviye sistemi arabanın etrafında konumlanan bir dizi sensörden alınan verilerin hızlıca işlenmesiyle çalışıyordu. Keza GPS haritalama teknolojisiyle trafikteki konumunuzu algılayan arabada sürücünün yorgunluğunu ve dikkatini ölçmeye yarayan kameralar da vardı.

Fakat geldiğimiz noktada Audi, A8’in bu muhteşem sistemini Level 3 otonom sürüşe hiçbir ülkenin izin vermiyor olması gerekçesiyle son kullanıcıya sunamayacaklarını duyurdu.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version