Ferdinand Piech, otomotiv sektörünün önemli oyuncularından birisi olarak biliniyor.

İlk günler: Ferdinand Piech, Porsche’de ailenin dağılmasından sonra 1972’de departman başkanı olarak Audi’ye katıldı ve kendini kanıtlamaya hazırlandı. İlk projesi, ADB emisyon sorunlarını çözmekti.: Audi 100 modeli karbon monoksit ve hidrokarbon standartlarını karşılayamıyordu.

Piech bunu araca direkt enjeksiyon yerleştirerek çözmeyi başardı.

Beş silindir gücü: Piech, 1973 yılında terfi alamaması sebebiyle ayrılmayı düşündü, fakat geliştirme sorumlusu Franz Behles’in çalışmalarının işe yaramaması durumunu göz önüne alarak kalmayı kabul etti.

Gerçekten öyle oldu çünkü Behles’in ekonomik ve kullanıcı dostu rotary motor yapma denemeleri istendiği gibi olmadı. Bunun yerine Piech’in beş silindirlisi üstünlüğünü kanıtladı. Üretim için izin aldı ve ününü kazandı…

Dört çeker sürüş: Hikayeyi biliyorsunuz: Şasi test pilotu Jörg Bensinger, Audi’nin geliştirdiği askeri off-road aracı Iltis’in viraj alma kapasitesini fark eder. Ferdinand Piech gizlice Audi 80 sedan modeline dört çeker sürüşü adapte eder ve şirketteki diğer yöneticiler Alpler’deki bir etapta prototipten büyük bir heyecan duyar.

İşte bu olay, quattro’nun doğumu ve premium olmaya giden yolu açan olaydır.

Ferdinand Piech ve Dizel Teknolojisi İçin Milat

Çok yönlü TDI: Ferdinand Piech, Audi için rafine ve canlı bir dizel motoru düşünüyordu. 11 yıllık gelişimin ardından Audi 100’de kullanılan turbo direkt enjeksiyonlu TDI motor, bilgisayar kontrolüyle dizel için alışılmadık bir akıcılık, ekonomik sürüş ve hız sağladı.

Bu, dizel teknolojisinde adeta bir milat olmuştu.

Daha yükseklere: Piech’in Audi’deki başarıları onu VW Grubu CEO’luğuna taşıdı. İçerideki bilgileri sızdıran bir yönetici sebebiyle GM’ye tazminat; sendika yetkililerine seks finansmanı yapması ve ardından ABD emisyon ihlalleri de çok ses getirdi.

Piech’in suç ortaklığı kanıtlanmadı. Diğer yandan iş arkadaşlarına taptığı baskıyla VW’de her zaman şu şarkı söylendi: “İmkansız diye bir şey yoktur.”

Kaynak: Car

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version