Ekonomisinin büyük çoğunluğu otomobil üreticisi şirketler tarafından sırtlanan Almanya, dünya çapında otomobil talebinin azalması sonucu ekonomik olarak daralma yaşadı.

Münih merkezli ekonomik araştırma enstitüsü ifo tarafından yayınlanan son raporda otomobil sektöründe çalışan iş gücünün 2019 yılının başından bu yana yüzde 1.3 oranında küçüldüğü ifade edildi. Geri kalan üretim endüstrisinin küçülme oranı ise yüzde 0.2 olarak kayıtlara geçti.

ifo’nun başındaki isim Timo Wollmerhaeuser, bu küçülmenin sebebini “Yapısal değişimler” olarak tespit etti. Öte yandan üretim adedinde yaşanan keskin düşüşe rağmen Alman otomobil modellerine olan talebin arttığını söyleyebilmek mümkün.

Ayrıca birçok Alman markası fabrikalarını Almanya dışına taşıyıp üretilen modelleri ülkeye geri ithal etme yoluna gitmiş bulunuyor. Özellikle dünyanın en büyük ikinci otomobil pazarı Çin, üreticilerin iştahını kabartıyor.

Elektrikliye dönüş pahalıya mal oldu

Bunun sebebi ise Alman otomobil üreticilerinin iş gücü maliyeti daha az olan ülkelerde fabrika kurmaya başlaması. Ayrıca şirketler Almanya’daki mevcut fabrikalarını elektrikli otomobil üretimi için dönüştürüyor. Her geçen gün dünya çapında hibrid ve elektrikli otomobil modellerine olan talebin artması, Alman markaları Avrupa’nın diğer ülkelerinde üretim yapmaya itiyor.

Çalışma saatleri azaldı

Aralarında Volkswagen’in de bulunduğu birçok şirket artık vardiya saatlerinde düzenlemeye giderek personeli daha az çalıştırma yolunu tercih ediyor. Bu sayede hem çalışanların memnuniyeti hedefleniyor, hem de şirketlerin daha fazla kâr etmesi mümkün hale geliyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version