İsveçli lüks otomobil üreticisi Volvo, çok sevilen büyük SUV modeli XC90’ın balistik zırhlı versiyonunu kamuoyuna duyurdu. Koruma seviyesi “VR8” olarak belirtilen araç çok ciddi saldırılara karşı dahi sürücü ve yolcusunu güvende tutabilecek donanıma ev sahipliği yapıyor. Örnek vermek gerekirse, araç 360 derece balistik dirence sahip. Keza patlayıcıya karşı korunaklı olması da cabası.

Modeli geliştirirken bir zırh şirketiyle ortaklaşa hareket eden Volvo, aracı dış etkenlerden neredeyse tamamen korumayı başarmış bulunuyor. Yapımı yaklaşık 2 yıl süren araba, Almanya’nın Bremen şehrindeki TRASCO firmasıyla beraber üretilmiş. Kullanılan yüksek dirençli çeliğin sadece 1 santim inceliğinde, kurşun geçirmez camların ise 2,5 santim kalınlığında olması ciddi bir avantaj.

Güvenlik sakıncaları gerekçesiyle Volvo zırhlı XC90’a ilişkin detayları tam olarak açıklamış değil. Fakat arkadaki orta koltuğun katlanıldığında acil çıkış kapısı olarak kullanılabildiğini biliyoruz. Yeniden güçlendirilmiş kapı menteşeleri ve motor bloğunun üzerindeki yangın söndürücülerin fotoğrafları da paylaşıldı.

Baz modelden çok daha ağır

Yalnız tüm bu ekstra koruma bileşenlerinin araca ağırlık olarak ciddi etki ettiği söylenebilir. Mesela XC90’ın T6 AWD baz modeli 2 ton 115 kilogram ağırlığında. Ekstra zırhlar ise yaklaşık 1400 kilogram kadar. Aracın 5 kişiyi taşıdığını hesaba katarsak ortalama ağırlık 4,5 tona kadar yükseliyor.

Bu kadar ek yükü taşıyabilmek için Volvo’nun motor tarafında iyileştirme yapıp yapmadığı ise meçhul. Yine de Süperşarjlı ve turboşarjlı dört silindirli motorun modifiye edilmiş olması muhtemel.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version