Eğer yanlış bilmiyorsak Passat an itibariyle Volkswagen’in en eski modeli. İlk kez 1972 yılında hayatımıza giren, Golf’ten 2 yaş daha büyük olan Passat aradan geçen uzun süre zarfında 30 milyon adetten fazla satmayı başardı. Türkiye’de de çok sevilen Passat’ın yakın tarihte üretimden kalkmasına ise pek ihtimal verilmiyor.
İngiliz otomobil dergisi Autocar’ın VW Çin yetkililerine dayandırdığı haberine göre Passat B9 için yeşil ışık yakıldı bile. Çok satan Alman sedan modelinin yeni kasası öğrendiğimiz kadarıyla 2023 yılında görücüye çıkacak.
Fakat son dönemde dünya genelinde sedan modellerine olan rağbetin azalma eğilimine girdiği bir gerçek. İnsanlar artık SUV ve crossover modellerine daha fazla ilgi gösteriyorlar. Bu durum Passat B9’un işini zora sokabilir.
MBQ platformu üzerine yükselecek
VW tarafından geliştirilen yeni nesil MQB platformunu kullanması planlanan Passat’ın Avrupa ve Amerikan versiyonları birbirinden farklı olabilir. Her ne kadar henüz teyitli olmasa da ABD’de emisyon kısıtlamalarının daha katı olduğu malum. Donanımsal olarak da paketlerde bazı farklılıkların olması kuvvetle muhtemel.
Dahası 2023 model Passat, Çek Cumhuriyeti’ndeki Kvasiny fabrikasında üretilecek. Aynı fabrikada Skoda’nın Superb modeli banttan iniyor. Passat’ın kalitesi noktasında herhangi bir endişeniz olmasın, çünkü Skoda da çok sıkı bir kaliteli kontrol şemasını takip ediyor.
İç hacim noktasında daha geniş, en son teknolojik özelliklerle donatılmış bir Passat bizleri bekliyor. Bakalım tasarım noktasında ne gibi bir operasyon yapılacak?
