Mazda’nın ikonik kabul edilen MX-5 ve MPS modellerine yaptığı modifiye işlemleriyle bilinen BBR son işini görücüye çıkardı. Bu zamana dek modifiye edilen tüm MX-5 Miata’lardan farklı olarak şirketin ortaya çıkardığı son iş, kapsamlı bir motor güncellemesini beraberinde getiriyor.

Normalde BBR’ın modifiye ettiği araçlarda stok motor korunur, büyük turbo veya superşarjerler yardımıyla daha yüksek güç çıkışı elde edilirdi. Ancak bu kez şirket farklı bir strateji izlemiş ve stok motor yerine 224 beygir güç üreten kendi benzinli motorunu geliştirmiş. Normalde aracın 170 beygir güç çıkışına sahip olduğunu hesaba katınca yapılan işlemin ne kadar hummalı olduğu daha iyi anlaşılıyor.

BMW de aynı tekniği uyguluyor

Peki BBR bunu nasıl başardı dersiniz? Tabii ki birbirinden bağımsız büyük gaz kelebekleri geliştirerek.

Genelde atmosferik motorlu araçlarda uygulanan bu yöntem Alman otomobil üreticisi BMW tarafından da uygulanıyor. Hatta en son E28 M5 ve E46 M4 modellerinde bu yöntem uygulanmış ve her silindir için ayrı gaz girişi sağlanmış. Haliyle motorun daha fazla yanma gerçekleştirmesi, bunun sonucunda daha fazla güç üretebilmesi mümkün hale gelmiş.

ITB adı verilen bu teknikle her bir silindir hava akışını düzenleyebileceği kendi gaz kelebeğine kavuşmuş. Stok modellerde tüm silindirler tek bir gaz kelebeğine sahiptir. Normal yol şartlarına göre ideal olan da budur belki. Ancak söz konusu yüksek performanslı araçlar olduğu zaman ITB tesisatının şart olduğu bir gerçek.

Yanma çemberine daha fazla hava girişi sağlandığı zaman daha fazla güç ve tork elde edebilmek mümkün hale geliyor. Tıpkı BBR’ın Mazda MX-5 Miata örneğinde yaptığı gibi.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version