Yeni nesil pek bilmeyebilir ancak İngiliz lüks otomobil üreticisi Bentley’in 6.75 litrelik V8 motoru, bugüne dek üretilen ve halen daha kullanılan en uzun ömürlü V8 motorların başında geliyor. Veya en azından bir dönem bu böyleydi. Bugün geldiğimiz noktada 6.75 litrelik motor son kez Bentley’in Crewe’deki fabrikasında üretildi. Böylece motorun 61 yıllık ışıltılı hayatı sonlanmış oldu.

Bentley’in yönetim kurulu üyesi Peter Bosch, konuya ilişkin basın mensuplarına verdiği demeçte “6.75 litrelik muhteşem motorumuz Bentley’in amiral gemisi modellerine 60 yıldan uzun bir süre boyunca güç verdi. Şimdi ise emekliliğe hak kazanmış bulunuyor” dedi.

Bosch ayrıca “Yıllarca sorunsuz kullanılan ve rüşdünü ispatlayan mühendislerimizce geliştirilen bu efsanevi motor güçlü ve dayanıklı olduğunu defalarca kanıtladı” diye de ekledi.

Efsane haline gelen 6.75 litrelik L Serisi V8 motor ilk kez 1950’li yıllarda tasarlandı ve üretildi. 1959 Bentley S2’de, Mark VI’de ve R-Type’ta kullanılan motor 1955 ve 1959 yılları arasında üretilen Bentley S1’lerde de tercih edildi. Bentley’in ilk çıkardığı 6.75 litrelik V8 motor eski altı silindirli motorlara kıyasla daha hafifti ve 180 beygir güce sahipti.

Günümüz standartlarında bu motorun ahım şahım performans değerlerine sahip olmadığı söylenebilir, ancak zamanının kesinlikle ilerisindeydi.

Bir dizi teknolojik ilerleme ve optimizasyon çalışmasının ardından aynı 6.75 litrelik motor Mulsanne Speed’de kullanıldı ve 530 beygir güç üretmeyi başardı. Elektronik kontrol sistemleri, değişken valf zamanlama ve turboşarj sistemleri sayesinde motorun emisyon değerleri de azaltıldı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version