Bernie Ecclestone ve Formula 1, 40 yıl boyunca ayrılmaz bir parçaydı. Şimdi yollar ayrıldı ve Bay E sözleşmelerden daha çok kahveleri hakkında endişe duyuyor.

Bernie Ecclestone’un Dört Çağı

Dümenci

Evet, yarış patronu olmadan önce yarış pilotuydu. Motosikletler ve otomobillerde yarıştı. Yerel pisti Brands Hatch’de bazı başarılar elde etti. Otomobile geçti çünkü daha güvenliydi. Formula 1’i de denedi, 1958 Monaco ve Britanya Grand Prix’lerine katıldı. Ama sıralamayı geçmeyi başaramadı.

Başarı eksikliği onun işe odaklanmasına sebep oldu. Motosiklet bayisi ve sürücüsü Stuart Lewis-Evans’ın menajerliğini yürüttü.

Menajer

Bernie yarışırken genç yetenek Stuart Lewis-Ewans’ın menajerliğini yaptı. İngiliz pilot 1958 Fas GP’sinde kaza sonucu hayatını kaybettiğinde, Bernie perişan oldu ve spordan ayrıldı.

Yetenekli Jochen Rindt’in menajeri ve iş ortağı olarak yeniden döndü. Rindt, 1970 İtalya GP’sinde hayatını kaybetti ve ardından yaşamını yitirdikten sonra şampiyonluk alan ilk F1 pilotu oldu.

Moruk

Bernie, 1971’de Ron Tauranac’dan Brabham’ı satın aldı. Takım o zamanda kadar bir çift dünya şampiyonluğuna sahipti ve Bernie’nin kontrolünde bir çift daha (1981 ve 1983) kazandı.

Bernie’nin 16 yıllık kontrolü altında 22 yarış kazandı ve bunlardan 13’ü Nelson Piquet’ye aitti. 1987’nin sonunda Bernie takımı iş adamı Joachim Luhti’ye sattı ve F1’i yürütme işine odaklandı.

F1 İmparatoru

Bernie takım patronuyken Formula 1 Üreticiler Birliği’ni (FOCA) kurdu. Bu sayede takımlar içerisinde, sponsorlar ve TV şirketleri anlaşmalarını yönetme fırsatı buldu.

Sürekli olarak çatışmalar yaşandı: 1982’de FISA-FOCA savaşı, 2000’de Avrupa Komisyonu soruşturması, 2009’da rakip seri tehditleri. Fakat Bernie sürekli olarak kazandı. Ta ki CVC’nin sporu Liberty Medya’ya sattığı 23 Ocak 2017’ye kadar.

Kaynak: Car

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version