Başlığı okuyunca biraz şaşırmanız muhtemel, neticede BMW bir Alman markası, değil mi? Ancak haber kesinlikle doğru: BMW AG‘den Cuma günü yapılan açıklamada firmanın 5 yıllık rakamlar ışığında ABD’nin en büyük otomobil ihracatçısı olduğu duyuruldu. Buna göre BMW geride bıraktığımız 2018 yılında 8.4 milyar dolarlık otomobil ihracı gerçekleştirdi.

En çok X serisi sattı

ABD’nin Güney Carolina eyaletindeki Spartanburg şehrinde bir fabrikası bulunan BMW en çok X model SUV araçlarını ihraç etti. Geçen sene bu modellerden 234 bin 689 adet üretildi ve yeni sahibine teslim edilmek üzere deniz aşırı ülkelere yollandı.

BMW Manufacturing Co LLC şirketinin başkanı ve CEO’su Knudt Flor konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Devam eden ticaret ve vergi savaşlarına rağmen Spartanburg’daki BMW fabrikası ABD’nin ticari dengesine katkıda bulunmayı sürdürüyor” değerlendirmesinde bulundu.

İthal parçalara uygulanan vergiler artıyor

Bu arada BMW’nin ABD’den gerçekleştirdiği ihracat rakamlarını açıklaması, Başkan Donald Trump‘ın ithal edilen otomobil ve yedek parçalara uygulanan verginin yüzde 25’e kadar yükseleceğini duyurmasının ardından geldi.

Ancak otomobil üreticileri Trump’ın sektör temsilcilerine danışmadan aldığı bu karardan pek de memnun sayılmazlar. Çünkü ithal edilen araba ve yedek parçalar sayesinde otomobillerin üretim maliyetleri ciddi miktarda düşüyor. Bu ürünlere uygulanan verginin artması, otomobil şirketlerinin kârlılıklarını korumak için işten çıkarma kararları almalarına yol açabilir, ki bu da ABD ekonomisine uzun vadede zarar verir.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version