Takvimler 2009 yılının Eylül ayını gösterirken otomobil dünyasında yeni bir dönem de başlıyordu. BMW, 63’cü Frankfurt Otomobil Fuarın’da kendi verimlilik felsefesi olan EfficientDynamics’in adını taşıyan Vision EfficientDynamics konseptiyle, geleceğin plug-in hibrit spor otomobilini yani bugünün BMW i8‘ini müjdelemişti.

BMW i8 Zirveyi Sevdi!

İlk etapta coupe karoserle karşımıza çıkan BMW i8, yenilenen halinde artık bir de tavanı açılabilen roadster versiyona sahip. 4689 mm uzunluğundaki i8 hem Coupe hem de Roadster versiyonunda bir BMW olduğunu belli eden detaylar barındırıyor.

Markanın en temel tasarım unsuru olan öndeki BMW böbrekleri i8’de yeniden yorumlanmış. BMW’nin i modellerinin imzası olan ”siyah kuşak”i8’de ön motor kaputunda V formlu olarak başlayarak otomobilin arka kısmına uzanıyor. Otomobilin boş ağırlığının Coupe’de 1610 kg, Roadster’da ise 1670 kg seviyesinde tutulabilmesinde BMW’nin yenilikçi hafif üretim teknolojisinin payı çok büyük. Karbon fiber kompozitinden üretilen şasi, hem i8’in hafifliğine katkıda bulunuyor, hem de sürüş kalitesinin arttırılmasında çok önemli bir rolü olan rijitliği arttırıyor.

Hafiflik otomobilin tamamında ön planda tutulmuş. Magnzeyumdan üretilen kokpit sayesinde geleneksel bir yapıya göre yüzde 30 oranında ağırlık tasarrufu sağlanırken, BMW i8, kimyasal olarak sertleştirilmiş ince camın kullanıldığı ilk volüm modeli olma özelliğini de taşıyor.

4 kişilik iç mekanıyla aynı zamanda kullanışlı bir otomobil olan BMW i8 Coupe’de sunulan 154 litrelik bagaj hacmi temel ihtiyaçları karşılayacak seviyede. i8 Roadster’da toplam bagaj hacmi 188 litre. Malzeme ve işçilik kalitesiyle göz dolduran i8’de geri dönüşümlü malzemelerin kullanımı da ön planda tutularak otomobilin çevreci yönüne vurgu yapılıyor. 8,8 inçlik büyük bir ekrana sahip olan iDrive sistemi türünün referansı olarak kabul ediliyor. Standart olarak sunulan Professional navigasyon sistemi, yüksek görüntü kalitesi ve hızlı tepkime süresiyle dikkat çekiyor. i8’in geleceği yansıtan karoserinin altında da geleceğin motor teknolojisi yatıyor.

Hibrit otomobiller sadece ekonomik ve çevrecidir anlayışını yıkıp, spor otomobillerin de modern dünyanın bir parçası olabileceğini yansıtan otomobilde sarj edilebilir, yani plug-in hibrit bir motor sistemi görev yapıyor. 374 HP’lik sürekli sistem gücüne sahip olan hibrit ünitenin temel yapı taşları ön akstaki elektrikli ve arka akstaki benzinli motor ile araç tabanındaki lityum iyon bataryalar.

BMW i8 İki Farklı Güç Aktarımıyla Dikkat Çekiyor

İki farklı güç aktarımıyla dikkat çeken BMW i8’de elektrikli ve benzinli motorlar bir arada devredeyken otomobil gücünü dört tekerleği üzerinden yola aktarıyor. 1,5 lt’lik 3 silindirli benzinli motor 231 HP gücündeyken ne oluyor? Elektrikli motorun gücü 143HP.0-100 km/s hızlanması için sadece 4,4 saniyeye ihtiyaç duyuyor. i8’in maksimum hızıysa 250 km/s’de sınırlandırılmış. Nefes kesen performans değerlerine karşın ortalama yakıt tüketimi Coupe’de 1,9 lt/100 km ve Roadter’da 2,1 lt/100 km. 120 km/s hıza kadar sadece elektrikli olarak da hareket edebilen i8’in elektrikli sürüş menziliyse 53 km.

BMW Group tarafından üretilen ve otomobilin tabanında merkeze konumlandırılan lityum iyon  batarya 9,4 kWh kapasiteye sahip. Bataryayı şarj etmek için ev veya iş yerlerindeki geleneksel prizleri, BMW’nin kendine ait Wallbox şarj ünitelerini veya halka açık şarj istasyonlarını kullanmak mümkün. Olağanüstü bir sürüş deneyimi için BMW i8’de farklı sürüş modları sunuluyor. COMFORT, ECO PRO, SPORT modları ve eDrive düğmesi, sürüş durumuna uyacak şekilde BMW i8’in özelliklerini optimize eder. 53 km’ye kadar yüzde 100 elektrikli sürüş mümkündür. Aynı zamanda şehir dışı sürüş için atletik bir spor otomobil hissi sunar. Benzinli motor ve elektrikli motor teknik anlamda kurdukları ortak yaşamın, asla bir şeylerden ödün vermek pahasına gerçekleşmediğini her zaman kanıtlar.

eDrive düğmesine basıldığında BMW i8 tamamen elektrikli sürüş moduna geçer. Bu, COMFORT ve ECO PRO modlarında mümkündür. eDrive özelliğine sahip otomobillerde COMFORT modunda, BMW i8 batarya tamamen tükenene dek yanmalı motorun desteği olmadan sürülür. eDrive ile 120 km/s hıza kadar yalnızca elektrikli sürüş mümkündür. Düğmeye basılmadığında ise, 60 km/s hızdan itibaren içten yanmalı motor devreye girer.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version