Türkiye, ABD’nin çelik ve alüminyuma koyduğu ek vergileri kaldırmaması durumunda misilleme ile karşılık vermeye hazırlanırken, Amerika Birleşik Devletleri’nde üretilen araç modellerine zam geleceği belirtiliyor.

ABD’nin 8 mart tarihinde yürürlüğe giren ek vergi politikası nedeniyle birçok Avrupa ülkesiyle birlikte Türkiye de karşı hamle yapmayı planlıyor. Dünyada ticaret savaşı başlatan Trump’a karşı birleşen ülkeler karşı hamle yaparak kararın geri çekilmesini bekliyor. Geçtiğimiz hafta Kanada ve Meksika ABD’ye karşı misilleme yapma kararı alırken, Avrupa Birliği ise uzlaşma sağlanamaması durumunda ne gibi tedbirler alacağını tartışıyor.

ABD’nin ticaret savaşlarına karşılık vereceğini duyuran Türkiye, herhangi bir geri adım sözkonusu olmazsa 21 Haziran 2018’den itibaren ülkeye giren 22 ABD menşeili ürüne ek vergi uygulayacak. Buna göre Türkiye’nin uygulayacağı ek vergi ile ABD’ye yapılan ihracattan açılacak 266,5 milyon dolarlık ek vergiye eşit olacak.

Viski başta olmak üzere alkollü içeceklere %40 oranında ek vergi konurken, ABD’den ithal edilen otomobil ve motorlu araçlara %35 ek vergi uygulanacak.

ALMAN MARKALARI DA ETKİLENECEK

Türkiye ABD’den yılda 87 milyon dolarlık araç ithal ederken, 21 Haziran’dan itibaren bu araçlara yüzde 35 ek gümrük vergisi eklenerek 30 milyon dolar ek gelir sağlayacak. Türkiye’nin ABD’den ithal ettiği araçlar yalnızca Amerikan malları da değil. BMW ve Mercedes gibi lüks Alman otomobil markaları da bu misillemeden etkileniyorlar.

BMW, Amerika’da X3, X4, X5 ve X6 adlı SUV modellerini üretip Türkiye dahil tüm dünyaya satış yaparken, Mercedes ise GLE ve GLS adlı SUV modellerini ABD’de üretiyor. Bu ek vergiyle birlikte zaten ÖTV ve KDV nedeniyle fiyatı yüksek olan bu otomobillere ek yüzde 35 vergi daha dahil ediliyor. Misillemeden etkilenen Amerikan markaları ise; Jeep’in Grand Cherokee ve Wrangler modelleri, Ford’un ise Türkiye’ye sadece Mustang modeli.

BU MODELLER %35 ZAMLANACAK

Model Mevcut Fiyat (TL)
BMW X3 323.300
BMW X4 531.700
BMW X5 534.100
BMW X6 1.117.000
Mercedes GLE 845.900
Mercedes GLS 982.600
Jeep Grand Cherokee 700.000
Jeep Werangler 585.000
Ford Mustang 700.000

*Markaların internet sitelerinden alınan modellerin başlangıç satış fiyatlarıdır.

EK VERGİ TESLAYI DA VURUR!

Elon Musk, tüm dünyanın ilgi odağı otomobil markası Tesla’yı bu yıl içinde Türkiye’de satmaya başlayacağını duyurmuş, şarj istasyon ağını da ülke geneline yayacağını açıklamıştı. Eğer ABD’ye karşı misilleme başlarsa araçlar daha gelmeden yüzde 35 zamlanmış olacak. Bu durumda şuan 200 bin Euro olan Tesla S satış fiyatı bir anda 265 bin Euro’ya çıkacak. Elon Musk, twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu yıl içinde Tesla’yı Türkiye’de piyasaya sürmeyi planlıyoruz. Ülkenizi seviyorum ve piyasaya sunmada bizzat orada olacağım” ifadelerini kullanmıştı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version