Günümüzde spor otomobil üreticileri tarafından piyasaya sürülen çoğu modelin en büyük ortak noktası, hepsinde otomatik şanzımanın standart olarak sunuluyor oluşu. F1 vites olarak da adlandırılan direksiyonun arkasındaki minik kulakçıklarla çoğu modelde karşılaşabilmek mümkün.

Zorunlu kılınan bu tercih bir noktada spor arabaları daha hızlı ve yakıt sarfiyatı noktasında verimli hale getiriyor olabilir, ancak hız tutkunlarının büyük kısmı vitesleri manuel olarak atmaktan yana. Ama ne yazık ki çoğu üretici spor otomobillerde manuel şanzıman seçeneğini opsiyonel olarak dahi sunmamayı tercih ediyor.

Manuel şanzıman artık rafa kaldırılıyor

Tıpkı bir zamanlar dinozorların tarihe karışması gibi, artık manuel vites de en azından spor otomobiller için söz konusu olmaktan çıkıyor.

Ancak neyse ki BMW bu noktada bir istisna oluşturacağını açıkladı. Spor otomobil serisi M modellerinde manuel şanzıman seçeneği sunacağını müjdeleyen Bavyeralı üretici, bu haberiyle arabasına hükmetmeyi tercih edenleri sevindirdi.

BMW M Departmanı‘nın başındaki isim Fran van Meel, yeni nesil M modellerinde manuel şanzımanın kullanılabileceğini duyurdu.

Otonom sürüş teknolojileriyle çakışıyor

Ancak şunu da belirtmekte fayda var: Her geçen gün araçlarda daha fazla yer edinmeyen başlayan otonom sürüş teknolojileri, bir an geldiğinde manuel şanzımanın sonu olacak.

Örnek vermek gerekirse Subaru‘nun otonom güvenlik sistemi EyeSight, manuel viteslerde çalışmıyor. Van Meel de yaptığı açıklamada bu yeni nesil yazılımların manuel viteslerin yavaş yavaş tarihe karışmasına sebep olacağının altını çizdi.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version