Detroit’te düzenlenen otomobil fuarına katılan BMW Kuzey Amerika’nın teknolojik ürün yöneticisi Don Smith, BMW hayranlarını üzücü bir haber verdi. Buna göre artık yeni BMW araçlarında kullanılacak olan Apple CarPlay yazılımı yıllık aboneliğe tabi tutulacak. Verge isimli teknoloji sitesine açıklama yapan Smith’e göre her sene 80 dolar gibi bir ücret, Apple CarPlay servisinden faydalanmak isteyenlerce ödenecek.

Bu çok ilginç ve bir o kadar da tartışmalı bir karar. Çünkü böylesine bir şeye kalkışmak bugüne dek hiçbir otomobil üreticisinin aklına gelmemişti. Normalde Apple CarPlay yazılımı desteklenen araçta hiçbir ücret ödemeden kullanılabiliyor. Zaten lüks ve piyasanın üzerinden fiyatla araba satan BMW’nin bir de halihazırda bedava olan CarPlay hizmetini abonelik yöntemiyle paraya çevirmesi tepki çekti.

Apple CarPlay ile iPhone veya iPad’lerdeki müziklere ulaşabilmek de mümkün.

Apple CarPlay ne işe yarıyor?

Araç içi eğlence sistemlerine dahil edilen CarPlay, Apple’ın otomobil kullanırken akıllı telefon kullanımını çok daha güvenli hale getirme çalışmaları sonucu geliştirildi. Buna göre Apple CarPlay sayesinde kablo veya bluetooth ile akıllı telefonları otomobille eşleştirebilmek mümkün. Sonrasında ise telefondaki kişiler, mesajlar ve uygulamalar araç içi eğlence sisteminden kontrol edilebiliyor.

Çağrı yapmak ve arama kabul etmekten tutun, telefondaki harita ve navigasyon uygulamalarına kadar birçok içeriğe telefonu ele almadan, dikkat dağınıklığına yol açmadan erişebilmek mümkün hale geliyor. CarPlay’in yanı sıra Android Auto ve MirrorLink de benzer teknolojiler arasında yer alıyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version