Alman lüks otomobil markası BMW, geçtiğimiz Salı günü yayınladığı basın açıklamasıyla MINI ve Rolls Royce markaları da dahil olmak üzere uluslararası pazarda sattığı toplam araba adedinin düştüğünü duyurdu. 2020 yılının ilk yarısı için geçerli olan bu düşüş, bir önceki seneye kıyasla yüzde 23 seviyesinde. Buna göre yılın ilk altı ayında BMW dünya genelinde toplam 962 bin 575 adet otomobil satışı gerçekleştirmiş.

BMW yaşanan bu ciddi düşüşe gerekçe olarak tüm dünyayı kasıp kavuran COVID-19 salgınına işaret ediyor. Şirket “6 aylık satış rakamları dünya çapında otomobil bayilerinin geçici süre kapalı kalmasından olumsuz etkilendi” açıklamasında bulundu.

Çin’de işler gayet iyi

Kaydedilen bu olumsuz tabloya rağmen BMW, dünyanın en büyük otomobil pazarı Çin’de işleri büyütmeyi başarmış bulunuyor. BMW’nin müşteri, marka ve satışlardan sorumlu yönetim kurulu üyesi Pieter Nota yaptığı açıklamada yılın ikinci çeyreğinde satışların geçen senenin aynı dönemine kıyasla daha yüksek olduğunu belirtti.

ABD’de durum eyaletlere göre değişiyor

BMW ve MINI markalarının yılın ilk 6 ayında Çin’deki satışları genel olarak bakıldığında yüzde 6 düşüşle 329 bin 69 adetle sınırlı kalmış. Fakat ikinci çeyrekte satışlar bir önceki seneye kıyasla yüzde 17 artış kaydetmiş.

Markanın hayli güçlü olduğu ABD pazarında ise işler eyaletten eyalete değişiyor. Haziran ayı ortalarında Mart’ın ilk günlerinden bu yana kapalı olan bayiler tekrar kepenk açmaya başladı. Ancak BMW ve MINI satışları ilk 6 ayda yüzde 30 civarında düşüş gösterdi.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version