Dünyanın en büyük uçak üreticilerinden ABD’li Boeing, altı ay arayla iki uçağının ölümcül şekilde kaza yapmasının ardından tüm dünyada uçuşu engellenen 737 Max uçak modeli için yeni bir yazılım güncellemesini uzun süredir hazırlıyordu. Şimdilerdeyse firmadan yapılan açıklamada 737 Max‘ler için var olan hataların giderildiği yamanın nihayet hazır hale geldiği duyuruldu.

Aralarında THY’nin de bulunduğu, filosunda 737 Max modeli bulunan havayolu şirketleri bu duyurunun ardından gerekli testleri tamamlayıp uçakları yeniden havalandırabilirler. Bu model sağladığı yakıt tasarrufu avantajından dolayı havayollarının bir zamanlar gözdesiydi.

Nisan ayında tamamlanması bekleniyordu

ABD’deki Federal Havacılık Yönetimi (FAA) geçtiğimiz Mart ayında bahsi geçen yazılım güncellemesi için geçici onay verildiğini duyurmuştu. Boeing‘in de bu yamayı Nisan ayı içerisinde yayına vermesi bekleniyordu ancak şirket işi sağlama almak için tüm sorunların teşhis edilip doğru bir şekilde düzeltilebilmesi için biraz daha beklemiş.

Şuan yayına verilmeye hazır hale gelen güncellemenin resmen yayınlanması için biraz daha zamana ihtiyaç duyuluyor. Çünkü FAA’nın verdiği geçici onaya rağmen yamanın tekrardan sertifika alması gerekecek.

Pilotlara da büyük iş düşüyor

Boeing an itibariyle FAA‘ya pilotların farklı uçuş senaryolarında uçak kontrol mekanizmalarına ve ekranlara nasıl müdahale etmesi gerektikleriyle ilgili bilgi sağlıyor. Şirketin CEO’su da yaptığı açıklamada bunu vurgulamış ve “FAA başta olmak üzere uluslararası düzenleyicilerle irtibata geçerek ihtiyaç duydukları tüm bilgiyi tedarik etmeye çalışıyoruz” demişti.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version