Çin menşeli Beijing Automotive Group Co. Ltd. veya bilinen adıyla BAIC Grubu, Alman lüks otomobil markası Mercedes Benz’in bağlı bulunduğu ana şirket olan Daimler AG’in yüzde 5 hissesini satın aldı. Otomobil sektöründe ciddi ses getiren bu yatırım, BAIC Grubu’nun sahipliğindeki Investment Global Co. Ltd. tarafından gerçekleştirildi.

2003’ten beri stratejik ortaklar

Aslına bakılırsa Daimler ve BAIC arasındaki bu ilişki pek de yeni sayılmaz. 2003’ten bu yana stratejik ortaklık seviyesinde bir ilişkiye sahip olan iki şirketten Daimler, BAIC’in sahipliğindeki BAIC Motor’un yüzde 9.55 oranındaki hissesini satın almıştı. Keza geçen sene Daimler, Çin genelinde elektrikli otomobil üretimi gerçekleştiren BAIC BluePark New Energy Technology Co. Ltd. şirketinin yüzde 3.01’ine yatırım yapmıştı.

Görünen o ki şimdilerde BAIC Grubu Daimler AG’in yüzde 5 hissesini alma kararını vermiş. Yüzde 5’lik hisse alımının toplamda ne kadara mal olduğu ise şimdilik tarafımıza bildirilmiş değil. Muhtemelen milyon dolarlık bir rakam söz konusudur.

2003 yılından bu yana iki şirket üretim, araştırma ve geliştirme, yolcu tipi otomobil satışlarının yanı sıra kamyonet ve kamyon geliştirme gibi birçok alanda işbirliği yürütüyor.

Daimler AG tarafı yatırımdan memnun

Henüz yeni gerçekleşen yatırım işleminin ardından Daimler AG’ın yönetim kurulu üyesi ve Mercedes Benz Otomobil’in Başkanı Ola Källenius bu karardan duyduğu memnuniyeti “BAIC’in Daimler’in uzun vadeli yatırımcısı olmasından mutluluk duyuyoruz” sözleriyle ifade etti.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version