Koronavirüs salgınının en çok etkilediği sektörlerin başında otomotiv endüstrisinin geldiği herkesin malumu. Neyse ki Türkiye’de olduğu gibi dünyanın geri kalan birçok bölgesinde normalleşme eğilimine girildi. Sokağa çıkma ve seyahat yasakları aşama aşama kaldırılırken otomotiv üreticileri de eski satış rakamlarına ulaşmaya başlamış durumdalar.

Çin’in önde gelen otomobil üreticilerinden Geely de Mayıs ayında bir önceki yıla kıyasla yüzde 20 daha fazla araç sattığını duyurdu.

Geçtiğimiz ay Geely toplamda 108 bin 822 adet sıfır araç satışı gerçekleştirmiş. Bu, bir önceki ayın yüzde 3 daha fazlasına denk geliyor.

Öte yandan merkezi Çin’in Zhejiang şehrinde bulunan otomobil üreticisi yılın ilk 5 ayında toplam 420 bin 317 adet araba sattığını açıkladı. Şirket yıl içerisinde 1.41 milyon adet araba satmayı hedefliyordu. İlk 5 ayda ulaştığı rakam, bu hedefin yüzde 30’una denk geliyor.

Bu arada yeni nesil elektrikli ve plug-in hibrid modellerine yaptığı yatırımlarla bilinen Geely, Mayıs ayında 6 bin 101 adet çevre dostu araç satmış. Nisan ayına göre bu araçların satışında da yüzde 12’lik bir artış söz konusu. Koronavirüs salgınının önde gelen otomobil üreticilerine olumsuz etkilerini hesaba katarsak bu artış kesinlikle takdire şayan.

NEV diye tabir edilen yeni nesil elektrikli araba satışlarında yaşanan yüzde 12’lik artışta Çin hükümetinin şehirleri yaşanmaz hale getiren hava kirliliğini azaltmak için çevre dostu araba satın alacak vatandaşlara verdiği teşviklerin de büyük payı var.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version