Çinli otomobil üreticileri kopyalamaya devam mı ediyor? Yıllar önce Macau’da yarışmıştım. Rakiplerden birisi, Hong Kong civarından aldığı yeni hesap makinesini göstermişti. O günlerde üst düzey hesap makineleri hala oldukça pahalıydı ve Hong Kong’un caddeleri bu tür taklit ürünlerle doluydu. Hesap makinesi güzel bir işçiliğe sahipti, karmaşık hesaplamaları hızlı ve hassas biçimde yapıyordu. Gerçek bir Sharp kutusundaymış gibi bir paketle geliyordu. Beni neredeyse kandırıyordu. Ama hesap makinesinin ismi biraz daha farklıydı; “Shrap”.

30 yıl ileriye, bugüne bakalım. Durum farklı mı? Hayır… Çinliler hala kopyalamaya devam ediyor. Geçtiğimiz dönemde yapılan göz alıcı Şanghay fuarında Range Rover Evoque, Porsche Macan, Ford S-Max, Jaguar F-Pace, Audi A6, Mercedes G-Wagen ve Smart ForTwo vardı. Ama tek bir farkla; sırasıyla Landwind, Zotye, Lifan, Hanteng, Zotye, BAIC ve Zotye (bir kez daha) stantlarında duruyorlardı.

Hepsi birer Uzak Doğu fotokopileriydi. Taklit Range Rover, tıpkısının aynısı Porsche’ler, sahte Ford’lar, Jaguar benzerleri, çakma Audi’ler, Mercedes’ler ve sözde Smart’lar dünyanın en büyük otomobil fuarlarından birinde sergilenmiş ve dünyanın en büyük pazarına sunulmuştu (geçtiğimiz yıl 24 milyon binek otomobil satışı gerçekleşti).

Ayrıca nadiren ithal ediliyorlar (bu da garip). Fakat kendi pazarınız yıllık olarak İngiltere toplam pazarından daha fazla büyüyorsa, kendi araçlarınızı sınırların dışına göndermek isteğini çok fazla bulamayabilirsiniz. Şunu da söyleyelim, Zotye SR9, Porsche Macan’ın 5’te 1 fiyatına satılıyor. İnsanların neden bunu istediklerini anlayabilirsiniz ve 2.0 litrelik Mitsubishi motoru olmasını da umursamıyorlar.

Çinli Otomobil Üreticileri’ni Cesaretlendiren Kanunlar

Stanttaki çalışanlar da araçlarının orijinalliği üzerinde ısrar ediyorlar. Çin’in gevşek telif hakları kanunları onları cesaretlendiriyor. JLR, Landwind’in üreticisi Jiangling Motors’a dava açtığında, Çin’in Fikri Mülkiyet Hakları Bürosu, Evoque’nin tasarımının patenti alınmadan evvel halka açık şekilde sergilendiği o yüzden davanın geçersiz olduğunu söyledi. Landwind X7, en iyi kopyalardan biri, yani klonların kralı. İnternet üzerinde Range Rover ve Evoque logoları sipariş ederek, Landwind’inize son dokunuşları da yapabilirsiniz. Aynı şekilde Zotye için Porsche logoları satın alabilirsiniz.

Çinli otomobil Üreticileri’nin hala kopyalamak zorunda olması üzücü. Patlayan ve hızlı gelişen otomobil endüstrileri, bunların fazlasını yapabilir. Bazı (orijinal) yerel tasarımlar Avrupalı taslak çizimlere benziyor. Tasarım departmanlarını birçok Alman ve Britanyalının yönetmesiyle bu sonuca şaşırmamak gerek.

Her ne kadar Çinliler, Avrupalı araç tasarımlarını taklit etseler de, yaratıcı insanlar olduğunu unutmamak gerek. Geriye dönüp baktığımızda kağıttan matbaaya, dökme demirden zincir tahriklerine kadar birçok şeyi bize sundular.

İleriye bakarsak, bağlantı konusunda liderler ve bataryalı elektrikli araçlar açısından da potansiyelleri yüksek. Ayrıca otonom elektrikli araçlara doğru büyük bir yönelme de var.

Kaynak: Car

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version