Her ne kadar ülkemizde adı sanı pek duyulmamış olsa da, Çin’in en büyük otomobil üreticilerinden GAC son dönemde aldığı bir kararla yabancı basının gündemine oturdu. Çince’de “Efsane” anlamına gelen Trumpchi isminde bir SUV modeli geliştiren şirket, önümüzdeki sene ABD pazarına süreceği bu aracın ismini değiştirme kararı aldı. Bu kararın sebebi ise tahmin edileceği üzere model isminin ABD Başkanı Donald Trump’a çok benzemesi!

ABD’deki Detroit otomobil fuarına katılan şirket sözcüsünün yaptığı açıklamada Trump’la çağrışım yapmaması için Trumpchi isminin değiştirileceği belirtildi. Oysa Trumpchi modeli daha Trump başkan seçilmeden önce, senelerden beri Çin’de satılıyordu.

2019’da ABD pazarına girmeye hazırlanıyor

Çinli GAC markası, ana vatanında senede 500 bin adet otomobil satışı gerçekleştiriyor. Uzakdoğu Asya ve Ortadoğu bölgesi başta olmak üzere 13 ülkeye daha ihracat gerçekleştiren GAC’ın 2019 yılı itibariyle ABD pazarına girme planı yaptığı da biliniyor. Eğer ABD’li müşterileri etkilemeyi başarırsa şirketin Avrupa pazarına açılması da beklentiler arasında.

Aynı şey Tata’nın da başına gelmişti

Tamamen kültürler arası farklılıktan kaynaklanan bu durum, akıllara Hintli otomobil markası Tata’nın yaşadığı benzer bir durumu getirdi. Hatırlanacağı üzere 2016 yılında Zica isimli sevimli bir hatchback modeli geliştiren Tata, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) ölümcül Zika virüsüne karşı ülkeleri alarma geçmeye çağırmasıyla neye uğradığını şaşırmıştı.

Tata, virüs ismiyle eşleşen modelin adını Tiago’ya çevirmek zorunda kalmıştı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version