İngiltere’nin önde gelen otomobil üreticilerinden Jaguar Land Rover da diğer çoğu marka gibi Çin’in Wuhan eyaletinde ortaya çıkan Coronavirüs salgınından olumsuz etkilendi. Hemen her sektörü vuran bu salgın, Çin’i terk edemeyen ve tüm tesisleri bu ülkede bulunan yedek parça tedarikçilerinin talebe yetişememesine yol açtı.

Jaguar’ın İngiltere genelindeki üç fabrikası senede yaklaşık 400 bin adet otomobil üretimi gerçekleştiriyor. Ancak bu fabrikaların büyük çoğunluğu Çin’den gelen bileşenlere ihtiyaç duyuyor. Ucuz işçilik ve ham maddeye kolay ulaşım gibi avantajlar nedeniyle fabrikalarını Çin’de kuran yedek parça üreticileri şehirlerin karantinaya alınması ve insanların sokağa çıkmaya korkması gibi olumsuz etkenler yüzünden üretim zincirinde aksaklıklar yaşıyor.

Ciddi manada zora düştüler

Şirketin CEO’su Ralf Speth yaptığı açıklamada “Bu ve önümüzdeki hafta için güvende olduğumuzu söyleyebilirim. Ancak üçüncü hafta için bize yetecek kadar yedek parçamız yok” dedi. Automotive News Europe’de yer alan habere göre şirket yöneticileri o kadar zora düşmüş ki bazı yedek parçaları çantaların içinde Çin’den İngiltere’ye getirmek zorunda kalmışlar. Durum işte bu kadar vahim.

Financial Times’e göre ise Jaguar Land Rover grubunun Çin’den tedarik etmesi gereken tam 38 adet önemli bileşen bulunuyor. Buna uzaktan kumandalı anahtarlar da dahil.

Çin’deki tesislerde üretim durdu

Bu arada Jaguar Land Rover’in Çin genelindeki tesislerinde üretim durdu. Tahminler fabrikalarda bantların önümüzdeki hafta itibariyle işlemeye başlayacağı yönünde.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version