Bünyesinde birçok otomobil markasını barındıran Alman Daimler firması, bir sonraki duyuruya kadar ABD’nin aldığı yaptırım kararları doğrultusunda İran’daki tüm operasyonlarını askıya aldığını duyurdu.

Stuttgart menşeli otomobil devi, bugüne dek İran İslam Cumhuriyeti sınırları içerisinde sınırlı ölçüde faaliyet gösterdiğini açıkladı. 2016 yılının ilk günlerinde İran’ın nükleer faaliyetlerini kısıtlamasının ardından ülkede esen normalleşme rüzgarı, ABD Başkanı Donald Trump‘ın “İran ile iş yapan bizimle iş yapamaz” şeklindeki tweetlerinin ardından terse döndü.

Twitter hesabından yaptığı paylaşımla ulus aşırı şirketlerin yatırım planlarını kökünden etkileyen Trump, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin dev markalarını da önemli bir yol ayrımına sürükledi. Hem ABD hem de İran’la iş yapmak isteyen firmalar şimdilerde kara kara düşünüyor.

Daimler’den resmî açıklama geldi

Konuya ilişkin şirketten yapılan basın açıklamasında Daimler, İran pazarı için kamyon üretmek ve satmak için yerel işbirlikçilerle ortaklığa gidebileceklerini duyurdu. Firma tarafından “İran ekonomisi ve otomobil pazarı beklenenden çok daha zayıf bir şekilde gelişti. Politik ve siyasi gelişmeleri izlemeye devam edeceğiz, özellikle nükleer teknoloji başlığı altındaki faaliyetleri çok daha titizlikle takip edeceğiz” denildi.

VW Grubu da takip edebilir

Her ne kadar şu aşamada duyurusu yapılmamış olsa da, Çin’in ulusal ajansı Xinhua‘ya demeç veren Alman otomobil markası Volkswagen‘in sözcüsü benzer bir açıklamada bulundu. Sözcü, “İran’da ve bölgedeki siyasi ve ekonomik gelişmeleri çok yakından takip edeceğiz” değerlendirmesini yaptı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version