Almanya menşeli lüks otomobil üreticisi Daimler ve Çin’in önde gelen firmalarından Geely sahipliğindeki Volvo, içten yanmalı motorların üretim maliyetini daha da düşürmek için güçlerini birleştirmeyi düşünüyor. Tabii bu bilgi henüz iki marka tarafından teyit edilmiş değil, henüz iddia aşamasında.

Automobilwoche isimli sitede yer alan ve ismi gizli şirket kaynaklarına dayandırılan haberde Volvo ile Daimler arasında üst düzey görüşmelerin başladığı belirtildi. Mevcut aşamada kesin işbirliği planları yapılmış değil. Ancak her iki firma arasında ortak üretimin başlaması gayet olası. Çünkü Daimler’in yüzde 10’luk hissesi halihazırda Geely bünyesinde. Nitekim Daimler sözcüsü yaptığı açıklamada Geely ile işbirliğinin olumlu yönde geliştiğini belirtti, ancak detaya girmekten de kaçındı.

Ticaret savaşları kâr etmeyi zorlaştırıyor

Ülkelerin son dönemde daha korumacı bir tavır alması, Çin ve ABD arasında süren ticaret savaşları, elektrikli ve otonom araç geliştirmenin yol açtığı yüksek yatırım maliyetleri gibi etkenler çok uluslu şirketleri güçlerini birleştirmeye itiyor. Ortak üretime geçen firmalar ya plaftormu, ya da motoru beraber geliştirerek maliyetlerden ciddi manada tasarruf edebiliyorlar.

Nitekim geride bıraktığımız Ekim ayında Volvo, bağlı bulunduğu Geely ile beraber motor geliştirmeye başlayacağını açıklamıştı. Yeni nesil içten yanmalı ve hibrid motorlar bu sayede daha ucuza mal edilebilecek. Eğer Automobilwoche’de yer aldığı gibi Daimler ile de bir işbirliği hayata geçirilirse bu muhtemelen elektrikli motorları kapsayacaktır.

Share.

2 yorum

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version