Volvo ve Mercedes Menz markasının bağlı bulunduğu Daimler grubu, yeni nesil hidrojen hücre yakıtlı ve sıfır emisyonlu kamyon modeli geliştirmek üzere anlaşmaya vardı.

Dev otomobil üreticilerinin yarı yarıya ortağı olacağı bu proje için Volvo Grubu yaklaşık 650 milyon dolarlık bir bütçe ayırdı. Daimler ise projeye halihazırda hücre yakıtlı arabalarla ilgili devam eden çalışmalarıyla katkı sağlayacak.

Çevreye hiçbir şekilde zarar vermiyor

Hücre yakıtlı arabalarda hidrojen ve oksijen, diğer bazı kimyasallarla karıştırılıyor ve ortaya elektrik enerjisi çıkıyor. Bu elektrik enerjisi aracın motoruna güç veriyor. Günün sonunda ise bu arabaların motoru saf sudan başka hiçbir atık bırakmıyor ve sıfır emisyon salınımı gerçekleştiriyor. Geleneksel dizel kamyonlardaki gibi egzozdan duman çıkması gibi çevreye zarar veren tatsız olaylar yaşanmıyor.

Aslına bakılırsa Daimler uzunca bir süredir hidrojenle çalışan arabalar üzerine AR&GE faaliyetleri yürütüyordu. Hatta bunun için Mercedes-Benz Fuel Cell GmbH adında ayrı bir şirket bile kurulmuştu. Fakat Volvo ile gidilen yeni anlaşma kapsamında bu şirket, Mercedes’in hücre yakıtlarıyla çalışan tüm birimleriyle beraber artık Daimler Trucks bünyesinde faaliyet gösterecek.

Yeni girişimin ismi henüz açıklanmadı

Merak edenler için hemen belirtelim: Volvo ve Daimler ortaklığında kurulacak yeni hidrojen hücre yakıtlı kamyon üreticisinin ismi belli değil. En azından kamuoyuna açıklanmadı.

 

Bu arada Toyota’nın da devam eden benzer sıfır emisyonlu kamyon bir projesi var.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version