Yabancı basında yer alan bilgilere göre Renault – Nissan – Mitsubishi ortaklığı, yeni nesil sürüş teknolojileri üzerine AR-GE çalışmaları yürüten girişimleri bünyelerine katmak için kesenin ağzını açtı. Bunun için toplamda 200 milyon dolar bütçe ayıran dev otomotiv üreticileri, hızlı bir şekilde değişime giren sektöre bu yolla ayak uydurmayı hedefliyor. Başta ABD olmak üzere birçok ülkede otonom sürüş teknolojileri alanında çalışmalar yürüten start-up firmaları artık bu dev üçlü ortaklığın görüş alanına girmiş durumda.

Geçtiğimiz Salı günü ABD’nin Las Vegas şehrindeki CES teknoloji fuarına katılan, ortaklığın yönetim kurulu üyelerinden Carlos Ghosn’un açıklamalarıyla bu fon ilk kez gün yüzüne çıkmış oldu. 200 milyon dolarlık fonun yüzde 40’ı Renault, yüzde 40’ı Nissan ve kalan yüzde 20’lik kısmı ise Mitsubishi tarafından finanse edilecek. Ortaklığın sözcüleri ise “Bu fon sayesinde küçük AR-GE firmalarını bünyemize katma süreci çok daha hızlı işleyecek” açıklamasında bulundu.

Uber ve benzeri uygulamalar üreticileri tedirgin ediyor

Malum olduğu üzere geleneksel otomotiv sektörü, her vatandaşın kendi arabasına sahip olmasını hedefliyor. Öte yandan Uber, Lift ve Careem gibi uygulamalar yüzünden satışları her geçen gün azalma tehlikesiyle karşı karşıya kalan firmalar mecburen elektrikli ve otonom sürüş teknolojisine sahip modeller geliştirmek zorunda. Pazara yeni dahil olan Tesla ve Faraday Future gibi otomobil markaları da aralarında Renault, Nissan ve Mitsubishi’nin olduğu firmaları buna teşvik ediyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version