Alfa Romeo’nun bugüne dek ürettiği en gelişmiş yarış arabalarından biri köklü bir restorasyon işlemine tabi tutulmak üzere. Evet, İtalya’yı demir yumrukla yöneten faşist diktatör Benito Mussolini sahipliğindeki 1930 model 6C 1750 modelinden bahsediyoruz.

Şasi numarası 6C312898 olarak kayıtlara geçen 6C 1750 modeli Mussolini tarafından 13 Ocak 1930 tarihinde satın alınmış. Kendisinin direksiyon başında görüldüğü birkaç fotoğrafı bile var. Satın alırken araç için 60 bin Lire ödeme yapan Mussolini, 30’lu yılların başında bir dizi yarışa da aynı arabayla bizzat katılım göstermiş. 1937 yılında Renato Tigillo sahipliğine geçene kadar birkaç kez daha el değiştiren arabanın kaderi şimdilerde yeniden değişmek üzere.

Tigillo, 6C’yi aldıktan sonra Eritre’ye taşınmış ve arabayı da peşinde götürmüş. Tabii Afrika kıtasının yüksek sıcaklığı ve sert esen rüzgarlar aradan geçen süre zarfında 1930 yapımı efsane model hayli yıpratmış durumda. Nitekim fotoğraflara baktığınız zaman çürümeye yüz tutan, boyası dökülen, parçaları kaybolan aracın eski halinden hiçbir eser kalmadığını görebiliyorsunuz. İşin kötüsü şuan arabanın kimin sahipliğinde olduğu dahi belli değil!

Eski günlerine geri dönmeye hazırlanıyor

Neyse ki şimdilerde İngiltere menşeli restorasyon firması Thornley Kelham, 6C 1750 modelini Mussolini’nin 1930’larda yarış yaptığı haline dönüştürmek için düğmeye bastı. Orijinal farlar, çamurluklar ve jantlar artık üretilmediği için firmanın işi hayli zor. Ancan şirketin kurucusu Simon Thornley arabayı ilk günkü parlaklığına geri döndürmek için kararlı gözüküyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version