Motorlu Araçlar Endüstrisi Birliği (ZDK) tarafından  bin 800 araç satış bayisi üzerinde yapılan araştırma sonucunda Euro 5 standardına sahip dizel araçların satış fiyatları yarı yarıya düştü.

Bayilerin üçte biri tarafından bildirildiği üzere ikinci el dizel piyasasındaki düşüş, standart liste fiyatlarının %30 ile %50 altında kaldı. Bazı bayiler ise Euro 5 diesel araçların hiç satılmadığını rapor etti.

Dizel araba fiyatları altüst oldu

Dizel arabaların satış yasağının önünü açan Federal İdare Mahkemesi kararının ardından dizel araç piyasası altüst oldu.

Almanya’da geçen yıl 70 şehirdeki hava kirliliği Avrupa Birliği’nin sağlığa zararlı nitrojen oksit (NOx) değerinin üzerinde çıkması üzerine mahkeme, hava kirliliğinin yüksek olduğu şehirlerde belirli yaşın üzerindeki dizel motora sahip araçları yasaklayabileceğini belirtmişti.

Almanya sınırları içerisinde toplam 15 milyon dizel araç var ve bunun sadece üç milyonu Euro 6 ile uyumlu. BMW, Volkswagen ve Daimer hisseleri bu gelişme sonrasında düşüş yaşarken, kararın bir emsal değeri taşıması sonucu tüm Avrupa’ya yayılma ihtimali üreticileri korkutuyor.

Öte yandan, bayiler Euro 6 dizel araçların satışlarının da çok iyi olmadığını, yüzde 37,2’lik kesimin zar zor satış yaptığını belirtiyor. Alıcılar sadece Euro 6d ve Euro 6d temp segmentine yöneliyor.

Motorlu Taşıtlar Endüstrisi Birliği Başkan Yardımcısı Thomas Peckruhn şu açıklamayı yaptı;

Dizel meselesi tırmanmaya devam ettiği ve yasaklar önlenmediği müddetçe ticari durumda gelişme olmayacak ve geriye gidiş devam edecektir

Araştırmadaki bir diğer çarpıcı nokta ise yüzde 43’lük bir kesimin ilave bileşenlerle üreticilerin Euro 6 standardına uyum sağlaması gerektiği ve donanımı güçlendirmesi (retrofit) yönündeki fikir. Otomotbil üreticileri ise bu yaklaşımı reddediyor ve retrofit çözümünün yıllar alabileceğini belirterek maliyetinin de çok çok yüksek olacağını söylüyor.

Üreticilerin yeni mevzuata adaptasyon süreci uzadıkça dizel araba fiyatları gerilemeye devam edebilir.

Euro 6 hakkında

Türkiye’de euro 6’ya geçiş 1 Ocak 2015’te başladı. Avrupa egzoz emisyon mevzuatına göre CO2 emisyonu 2015 yılına kadar km başına 130g olarak düzenlenmiş olmalı. Bu oran 2021 yılında 95 g/km’ye kadar düşürülmüş olmalı.

Egzoz Gazı Emisyon Mevzuatının Amacı

Dizel otomobillerin de en az benzinli araçlar kadar temiz hale gelmesini, dolayısıyla hava kirliğini azaltmak için bu düzenlemenin yapıldığını söylemek mümkün. Bu düzenlemede partikül ve nitrojen salınımına sınırlama getirilerek doğaya bırakılan nitrojen oksit oranları azaltılacak.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version