Koronavirüs salgınının çıkış noktası Çin, kısa süre içerisinde dünya üzerinde bulaşmadık ülke bırakmayan bu virüsten en ağır şekilde etkilenen bölgelerin başında geliyor. Dünyanın en büyük otomobil pazarı olarak bilinen ülke, uyguladığı ağır karantina önlemleri sayesinde yeni vakaların ortaya çıkmasını en azından Wuhan şehri genelinde engellemeyi başardı.

Şimdilerde ise ülke, durağanlaşan ekonomisini yeniden canlandırmaya çalışıyor. Ancak bunun için biraz daha zamana ihtiyaç var gibi.

Kan kaybı çok büyük

Son olarak Çin Binek Otomobil Üreticileri Derneği (CPCA) tarafından yayınlanan raporda Mart ayına ilişkin sıfır otomobil satış adedine değinildi. Buna göre geçen senenin Mart ayıyla bu yılki satışlar arasında yüzde 40.8’lik bir azalma söz konusu.

Reuters’in haberine göre bu, bir önceki ay olan Şubat’a göre satışların yüzde 80 düştüğü anlamına da geliyor.

Tesla satışları rekor kırdı!

Öte yandan CPCA şaşırtıcı sayılabilecek bazı verileri de açıkladı. ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın Mart ayında rekor kırarak 10 bin 160 adet otomobil satışı gerçekleştirmesi bunun başında geliyor. Şubat ayında 3 bin 900 adet satan Tesla, Ocak’ta ise 2 bin 620 adet araç satabilmişti.

Ancak CPCA bu verileri hesaplarken farklı bir yöntem kullandığı için Tesla’nın açıklayacağı resmî rakamlarla ufak tefek farklılıklar olabileceğini hatırlatmak gerek.

Bunun dışında Mart ayı genelinde Çin’de toplam 1.09 milyon adet otomobil satıldı. CPCA’nın tahmini önümüzdeki Nisan ayında bu rakamın daha da artacağı yönünde. Tabii bu salgının gidişatına göre değişiklik gösterebilir.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version