ABD’nin Utah eyaletinde yer alan olağanüstü güzellikteki Bonneville Tuz Gölü, yıllardan beri dünyanın dört bir yanında organize olan hız tutkunu yarış takımlarının rekor denemelerine ev sahipliği yapıyor.

Dünyanın 500 mph, yani 810 km/s hıza ulaşmayı başaran ilk otomobili olmak için çabalayan takımlardan biri nihayet bu hedefe ulaştığını duyurdu. Team Vesco isimli ekip tarafından geliştirilen Turbinator II modeli 2 Ekim 2018’de gerçekleştirilen sürüşte 810 km/s hıza çıkarak dünya rekoru kırdı.

16 yıllık hayal nihayet gerçek oldu

Bundan 17 yıl önce kardeşi Don Vesco ile birlikte 810 km/s’lik hız rekorunu kırmayı hedefleyerek çalışmaya başlayan Rick Vesco tarafından geliştirilen süper otomobilin sürücü koltuğunda oturan ismin Dave Sprangler olduğu öğrenildi.

Rick Vesco’nun hayalini paylaşan kardeşi Don Vesco bundan 16 yıl önce kanserden vefat etti. Arabanın bugünkü şeklini alması için çalışmalara 2013 yılında başlandı. Yeni geliştirilen türbin motoru, güç ünitesi ve çekiş kontrolünün yanı sıra yeni fren sistemleri de araçtaki yerini aldı. Tabii ki yeni bir şasi ve gövde ile birlikte.

Rekorun videosu YouTube’a yüklendi

Aşağıda yer alan videoda Turbinator II’nin 503 mph, yani 810 km/s hıza çıkışını izleyebilirsiniz. Günümüzde havada uçan çoğu uçaktan çok daha hızlı bir şekilde yerde giden arabanın küçük kokpiti sizi şaşkınlığa uğratabilir.

Türbin motoruna sahip olduğu için bu makineyi araba yerine jet kategorisine dahil etmek doğru olmayacaktır, çünkü üretilen güç tekerleklere iletiliyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version