Şekerlemeyi andıran tasarımı ve ufacık hacmiyle dünyanın en ucuz arabası olarak pazarlanan Hintli otomobil üreticisi Tata’nın Nano isimli modeli, beklenen satış rakamlarına bir türlü ulaşılamamasının ardından üretimden kaldırılıyor.

Yeni emisyon ve güvenlik kurallarını karşılamaktan uzak

Hindistan’ın bir numaralı otomobil üreticisi Tata Motors’tan yapılan açıklamada önümüzdeki Nisan ayından itibaren Nano modelinin üretimi ve satışına son verileceği bilgisi paylaşıldı. Bu karara gerekçe olarak yeni güvenlik ve emisyon kurallarının çok yüksek miktarlarda yatırım yapma zorunluluğunun doğması gösterildi.

Haydarabad’da yapılan basın toplantısında Tata’nın yolcu tipi araç bölümü başkanı Mayank Pareek, “Tüm araçlarımızı yeni standartlar doğrultusunda yenilemeyeceğiz, Nano da bunlardan biri” dedi.

Sadece 2 bin 200 dolara satılıyordu

Hatırlanacağı üzere Tata, 5 kapılı kompakt hatchback modeli Nano’yu 2009’da piyasaya çıkarmış ve aracın ilk versiyonunu sadece 2 bin 200 dolar ücret karşılığında satın alınabilir hale getirmişti.

Aracın arkasında ise Tata Grubu‘nun 81 yaşındaki sahibi Ratan Tata‘nın kalabalık halk kitleleri tarafından zorlanmadan alınabilecek bir model geliştirme fikri yatıyordu. Tıpkı Hitler’in Volkswagen’den Beetle modelini geliştirmesini istemesi gibi.

Neden başarısız oldu?

Sadece fakir Hintliler tarafından kullanılması, Nano’yu süren herkesin fakir olduğu algısının pekişmesine yol açtı. Motosiklete alternatif olması beklenen aracın motor bölümünde çıkan yangınların güvensizliğe neden olması ise cabası.

Öyle ki ayda 22 bin adet satması planlanan araç beklentileri hiç karşılayamadı, günün sonunda ise üretimden tamamen kaldırılma kararı alındı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version