Önde gelen otomobil üreticilerinden Honda, bugün yaptığı basın açıklamasıyla Japonya genelindeki iki fabrikasını yeni araç alımına talebin düşmesi ve Koronavirüs salgını sonucu tedarik zincirinde aksamaların meydana gelmesi nedeniyle kapatma kararı aldığını duyurdu.

Aslına bakılırsa bu hafta içi Honda haricinde birçok marka, çeşitli ülkelerdeki üretim faaliyetlerine ara verme kararı almıştı. Japonya’daki ilk “üretime ara verme” kararı kapsamında Honda, başkent Tokyo’nun kuzeyinde bulunan Saitama’daki Sayama fabrikasını 16 Nisan itibariyle 2 günlüğüne askıya alacak. Bu tesis aralarında Freed isimli minivan ve Accord sedan modelinin de bulunduğu arabalardan senelik 250 bin adet üretme kapasitesine sahipti.

Japonya’nın en büyük ikinci otomobil üreticisinin aldığı tek kapatma kararı bununla sınırlı değil. 13 Nisan’dan sonra 2 günlüğüne ülkenin güneybatısındaki Kumamoto fabrikası da kapanacak. Bu fabrikada ise daha çok motosiklet ve jeneratör üretimi gerçekleştiriliyordu, senelik kapasitesi ise 275 bin adet idi.

Uluslararası pazarlarda üretim yavaşlıyor

Diğer çoğu üretici gibi Honda’nın üretim gücü hızla düşüyor. Bunun en büyük sebebi Koronavirüs salgını nedeniyle insanların eve kapanmış olması. Öyle ki bazı ülkelerde sokağa çıkma yasağı ilan edilmemiş olsa da kişiler kendi sağlıklarını korumak için kişisel olarak karantinaya kapanabiliyorlar. Haliyle bu da otomobil satışlarını ve ürün tedarik zincirini doğrudan olumsuz etkiliyor.

Hayli güçlü olduğu Kuzey Amerika bölgesinin yanı sıra Tayland’daki iki fabrikasını da kapatma kararı alan Honda için gelecek günler pek de parlak gözükmüyor doğrusu.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version