Elektriklenme konusunda büyük ilerleme var ve bundan heyecan duyuyorum. Ürün gamımızı genişletiyoruz ve gelecekte tüm BMW grubu araçlarında elektrikliler olacak. Bunlara Rolls-Royce ve Mini de dahil. M söz konusu olduğunda soru şu ki; doğru zaman ne zaman? Elektrikli M modellerinin geleceğini öğrenmek isteyenler, buraya…

Biz motor sporuyla öne çıktık. Bu yüzden elektriklenme bizim için bir ceza olmamalı. M, tamamen hassas dinamikler ve güç/ağırlık oranlarıyla ilgili. Bu yüzden elektrikliler için doğru zaman, hassasiyet ve çeviklik konusundaki gelişmelerle olacaktır.

Bununla birlikte Project i’deki ekip arkadaşlarımızla görüşüyoruz. Elektrikli M otomobilleri için doğru teknoloji henüz hazır değil. Birlikte gelecek jenerasyonlara bakıyoruz. Yakınlaştık ama henüz orada değiliz.

Elektrikli M Modellerinin Geleceğini Neler Bekliyor?

Bizim elektrikli araçlarımız farklı bir tür olacak. Seri üretim BMW’lerde de M farklılığı var. Elektrikli bir M, tam olarak bir M otomobili gibi sürüşe sahip olmalı. M3 ile birlikte dört silindirli motorla başladık. Ardından bunu altı ve yüksek devirli V8 izledi. Manueller, otomatikler, çift kavramalılar oldu. Yani teknoloji konusunda bir sıkıntımız yok. Fakat M tarzında bir elektrikli farklı olmalı.

Gelecek M3 modelinin bir hibrit olabileceğini hala tartışıyoruz. Son m4 GTS için de benzer bir tartışma yapmıştık. Kusursuz dengeyi, kusursuz güç/ağırlık oranını nasıl buluruz? Performansı arttırmak için elektrikli motorları ekleyebilirsiniz fakat ağırlık da artar, çünkü batarya var. GTS’de su enjeksiyonunu ekledik. Gelecek M3 için de aynı düşünceler var. Ya sıcak su enjeksiyonu veya kısmen elektrikli olacak.

Motor sporlarında görev alan meslektaşlarımızla da yakın temastayız. Formula E yarışlarından elde ettiklerini M otomobillerinde kullanma ihtimallerini konuşuyoruz. Formula E bu açıdan önemli gelişmeler sağlayacaktır.

Müşteriler, dinamik olmamızı istiyor ama bu teknolojinin tipini bize söylemiyorlar. Altı silindirli turbo motorumuz, eski yüksek devirli V8’e göre çok daha fazla sattı. Müşterilerimiz altı, sekiz, on silindir mi veya hibrit mi diye sormuyor. Bizim yaptığımızın doğru olduğuna inanıyorlar.

Bu benim için hala heyecan verici çünkü M dünyanın en iyi işi. M otomobilleri duygusaldır. M1 ve yüksek performanslı M3 modelleri üzerinden 30 yıl geçti ama hala özeller. Aynı zamanda i8’i de seviyorum. Bir M modeli olmasa da, gerçekten seviyorum.

Kaynak: Car

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version