Otomotiv sektörünün son dönemdeki en önemli gündem maddesi elektrikli otomobiller. Geliyorlar, geldiler, gelecekler. Evet, bazı modeller şimdiden piyasada ve adlarından söz ettiriyorlar.

Türkiye’de Elektrikli Otomobil Sektörü Ne Durumda?

Ancak Türkiye’deki elektrikli otomobil satış adetleri son derece düşük. Bu da gayet normal.

Henüz hem tüketici bilinci hem de alt yapı olarak hazır sayılmayız. Ancak 2020’li yıllarda çok daha hızlı bir gelişime tanıklık edeceğiz.

Hepimizin aklında elektrikli otomobillerle ilgili bir soru var: Menzil.

Sonuçta, benzinli ya da dizel motorlu araçlarla çok uzun mesafeler kat edebiliyoruz. Ancak elektrikli otomobillerle bunu yapmak bugün için mümkün değil.

Hızlı şarj istasyonlarının azlığı ve halen bulundukları noktalar itibarıyla sadece belirli rotaları kullanmak mümkün.

Üstüne üstlük elektrikli otomobillerin menzilleri de içten yanmalı motora sahip otomobillere göre kısa. Peki ne kadar kısa?

Bunun cevabını bulmaya çalıştık ve Intercity İstanbul Park Pisti’nde Jaguar I-Pace, BMW i3s, Renault Zoe, Renault Twizy ve smart EQ fortwo ile bir test gerçekleştirdik.

Pistte hem hızlı turlarla minimum menzili öğrenmeye çalıştık hem de optimum hızlardaki turlarla maksimum menzili. Elbette gerçek minimum menzili bulmak için çok daha zorlu şartlar gerekli; örneğin -30 C derece hava sıcaklığı gibi. Yine de yaptığımız testin fikir vereceğine inanıyoruz.

Elektrikli bir otomobilin şarjı bitmek üzereyken neler yaşandığı da ilginç bir tecrübe…

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version